Verdictul expertului Ce sa alegi: Dacia sau masina straina?

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 08:22
46094 citiri
Verdictul expertului Ce sa alegi: Dacia sau masina straina?
Foto: undergroundparkinggaragedesign.blogspot.ro / Inmagine

Alegerea unei masini noi sau second hand reprezinta pentru cumparatori un moment extrem de dificil pe o piata activa. Trebuie sa decizi intre modul in care vei fi privit si utilitatea masinii, iar alegerea nu este niciodata usoara.

Pentru a veni in sprijinul cititorilor, Ziare.com va prezinta argumentele lui Dan Babu, un evaluator auto cu o experienta de zece ani in domeniu, la o intrebare pe care foarte multi cumparatori si-au adresat-o in momentul in care au dorit sa isi achizitioneze o masina.

Dacia sau masina straina?

As spune ca depinde de identitatea ta, apoi de nevoile tale, de pretentiile tale, de bugetul tau. Da-mi voie sa explic mai jos.

Daca incepi o cautare cu "Dacia sau..." gasesti usor o continuare in rezultate "... masina straina". Apoi urmeaza o comparatie intre o Dacie noua si o masina straina second hand. Si exista foarte multe argumente bune de fiecare parte. Dar comparatia asta nu este prea corecta.

In primul rand, trebuie sa alegem: comparam masini noi sau masini second hand? Bun, dar daca ne raportam la un buget fix pentru o categorie, un model clar - Duster, Sandero, Logan trebuie sa o comparam cu alta masina noua. Sau sa facem comparatia pe masini second hand. Poate astfel am face dreptate!

In mintea cumparatorilor: criterii de evaluare

Am putea discuta despre pret de achizitie, siguranta, costuri de intretinere, consum, confort, comportament rutier, devalorizare... dar nu o vom face. In schimb, vom lua in considerare ceea ce eu cred ca sunt cele mai importante trei criterii pe baza carora noi, romanii, alegem o masina.

1. Prestigiul marcii (cum ne simtim in masina, cum suntem vazuti in masina)

Poate ca la nivel rational argumentam cu tot felul de criterii, dar usor, usor ajungem sa le manipulam astfel incat castigatorul "comparatiei" sa iasa cine ne dorim noi.

Ca si popor suntem constienti de valoarea unei marci si ce spune o marca despre un om. Credem ca masina spune ceva despre noi - despre statutul social, despre ce este important sau nu. Desigur ca nu recunoastem asta, dar acum, cand cititi paragraful acesta, cred ca in sinele vostru imi dati dreptate.

Nu vrem sa aratam ca suntem saraci si conducem o Dacie. Nu vrem sa ne simtim saraci ca nu ne-am permis mai mult. Si cu siguranta nu vrem sa fim vazuti in Dacie. Cum ar fi ca in loc de VW Passat sa mergi la o intalnire cu o Dacie Logan?

2. Cum arata masina (forma fizica)

Poate mai multi dintre noi ne-am cumpara Dacia daca ne-ar placea cum arata. Dar nu prea ne place... Si de asta nu mai conteaza nici consumul, nici costurile de intretinere... Punem accent pe impactul vizual foarte puternic: de cate ori atunci cand ati cumparat o masina second hand nu v-ati uitat atent la cum arata exteriorul si ati incercat sa scadeti din pret pentru ca "are mici zgarieturi"? Dar cat de des v-a preocupat ca are 2 airbaguri in loc de 10 airbaguri?

3. Cum se simte masina (cum se simte la atingere)

Foarte multi dintre noi vedem masina "straina" ca o recompensa pentru munca. Chiar daca zicem ca de fapt ne trebuie sa mergem la serviciu. Cand te gandesti la Dacia Logan... numai "recompensa" nu iti vine in cap.

Este masina de Politie, masina de Taxi, masina de interventie pentru firme de paza sau companii de electricitate, masina de firma pentru angajatii low-level din vanzari. Este un fel de tractor al economiei. Si cand te gandesti la recompensa e normal sa nu te duci cu gandul la Dacie.

De ce sa renunti la prejudecati? Exemple practice

1. Recent am mers intr-o Noua Dacie Logan 2013, 0.9 turbo benzina. Era taxi. Masina, foarte confortabila, arata decent, consuma putin, accelereaza decent. Avea deja 100.000 km si taximetristul mi-a spus ca nu au fost probleme si este foarte incantat de masina lui.

2. Acum doua ierni, cand a fost zapada mare in Bucuresti si tocmai sparsesem scutul motor la masina mea "straina", mi-am zis: gata - iau Dacia Duster. Doar ca atunci cand m-am urcat in ea am simtit ca deodata devin pretentios si ma simt insultat de "interior barbar" (autoironie!). Si plasticul de pe bord, pe care de fapt rareori il ating in masina, deodata ma supara. Ce-i drept: scaunele nu sunt confortabile. Asa ca am decis sa astept sa treaca iarna.: )

3. Am vazut la cineva noua Dacie Sandero Stepway. Garda la sol este imensa, masina arata bine, e bine dotata, consuma putin, are costuri de intretinere mici, este confortabila. Am fost foarte placut surprins.

Problema cu marca Dacia este fix asta: nu este suficient de prestigioasa ca sa arate despre mine ca ma descurc. Vezi tu - cand ai o Dacie, spui despre tine ca esti utilitarist, ca atat iti permiti. Cand ai o masina second hand alta decat Dacia, atunci oamenii te pot suspecta ca ti-ai luat-o noua si ca esti mai instarit si iti merge bine.

Concluzie

Dacia a reinventat masina Dacia cand a introdus Loganul pe piata in 2004-2005. Si atunci a fost o masina mai "taranista". Dar lucrurile s-au schimbat si se poate constata o evolutie foarte mare in sus.

Poate ca articolul nu a mers in directia in care te asteptai. Poate este important sa intelegem ca masina nu ne da o identitate. Si sa avem curaj sa ne luam Dacie. Eu, unul, ma gandesc serios la noul Sandero Stepway second hand si abia astept sa mai scada din pret ca sa mi-o permit.

Pentru articolul acesta m-a inspirat studiul profesorului Daniel David despre profilul psihologic al romanilor.

Dan Babu, evaluator auto

Masinapotrivita.com si Facebook/masinapotrivita

Folosindu-se de experienta sa, Dan Babu le va oferi in fiecare luni sfaturi importante cititorilor Ziare.com, menite sa-i ajute sa faca alegerile corecte.

Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
Moneda euro a ajuns, în luna decembrie, la cea mai mică valoare din ultima perioadă. Valoarea anunțată pentru miercuri, 11 decembrie, de Banca Națională a României nu a mai fost...
România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
România a alocat în 2023 pentru cercetare și dezvoltare un procent de 0,52% din PIB, cel mai mic din Uniunea Europeană. Deși într-o ușoară creștere față de anii anteriori, nivelul...
#Dacia sau masina straina, #comparatie Dacia masina straina, #argumente Dacia masina straina, #Dacia second masina straina second , #vanzari
  1. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
  2. România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
  3. S-a aflat cine a atacat luni sistemele critice ale Grupului Electrica. Anunțul făcut de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
  4. Prosumatorii nu mai sunt obligați să instaleze baterii de stocare la locul de consum şi de producere a energiei
  5. Angajații de la fabricile din Brașov scapă de restructurări. Concedierile colective plănuite de un gigant al industriei europene ocolesc România
  6. Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
  7. Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
  8. Vine un nou rival pentru Dacia pe piața din România. Cum arată modelul electric care se va bate cu Spring
  9. Piața imobiliară, în ape tulburi. Numărul locuințelor date în folosință a picat pentru a treia oară la rând anul acesta
  10. Inflația prinde din nou viteză și sare de 5%. Chiriile și ieșirile în oraș, mai scumpe cu peste 10% față de anul trecut