CRONOLOGIE: Momente marcante în sport în 2023. Cine au fost protagoniștii anului

Duminica, 31 Decembrie 2023, ora 08:34
1416 citiri
CRONOLOGIE: Momente marcante în sport în 2023. Cine au fost protagoniștii anului
Novak Djokovic FOTO facebook

În 2023 s-au doborât recorduri, s-au pasat ştafete, s-au declanşat mişcări şi s-au vărsat lacrimi, fanii trăind toate emoţiile posibile.

Iată o retrospectivă a celor mai importante evenimente din acest an din întreaga lume sportivă:

Ianuarie

2: Damar Hamlin a suferit un stop cardiac pe teren în timp ce juca pentru Buffalo Bills împotriva celor de la Cincinnati Bengals.

11: Hamlin a fost externat din spital.

28: Arina Sabalenka a câştigat proba de simplu feminin la Australian Open.

29: Novak Djokovici a câştigat proba de simplu masculin la Australian Open.

Februarie

1: Tom Brady şi-a anunţat retragerea din fotbalul american pentru a doua oară.

7: LeBron James a depăşit recordul lui Kareem Abdul-Jabbar de 38.387 de puncte, devenind astfel liderul all-time al marcatorilor din NBA.

11 februarie: Real Madrid a câştigat Cupa Mondială a Cluburilor.

12: Kansas City Chiefs a învins-o pe Philadelphia Eagles cu 38-35 în Super Bowl LVII.

Martie

4 martie: NBA a început o anchetă în cazul lui Ja Morant, fundaşul echipei Memphis Grizzlies, după ce a apărut o înregistrare video în care acesta arată o armă într-un club de noapte din Colorado.

17 martie: Trei persoane au terminat Maratonul Barkley, pentru a doua oară în istoria de 37 de ani a acestei curse de ultramaraton.

Aprilie

6: Anglia, campioana europeană, a învins la lovituri de departajare Brazilia, campioana Americii de Sud, 1-1 (4-2), şi a câştigat prima ediţie a Finalissima feminină.

22: Wrexham A.F.C., deţinută în coproprietate de actorii Ryan Reynolds şi Rob McElhenney, a promovat în Football League după o absenţă de 15 ani.

27: Brittney Griner a vorbit într-o conferinţă de presă pentru prima dată de când a fost eliberată din Rusia în decembrie 2022, după ce a fost reţinută acolo la începutul aceluiaşi an.

Mai

14: Ja Morant a fost suspendat de Grizzlies după ce a fost văzut pentru a doua oară cu o armă, de data aceasta pe Instagram Live. Ulterior, el avea să fie suspendat fără plată de NBA pentru 25 de meciuri.

20: Manchester City a câştigat Premier League.

21: Vinícius Jr., jucătorul echipei Real Madrid şi al Braziliei, este în mod constant ţinta insultelor rasiste ale publicului la un meci cu Valencia.

Iunie

3: Manchester City a câştigat Cupa Angliei, învingându-şi marea rivală Manchester United cu 2-1 în finală.

10 iunie: Iga Świątek a câştigat proba feminină de simplu la French Open.

10 iunie: Manchester City a câştigat Liga Campionilor, învingând-o pe Inter Milano cu 1-0 şi realizând o triplă istorică.

11: Novak Djokovici a câştigat French Open şi a devenit liderul all-time al titlurilor de Grand Slam masculin.

12: Denver Nuggets a câştigat primul titlu de campion al NBA din istoria francizei, învingând Miami Heat în cinci meciuri.

13: Vegas Golden Knights a câştigat prima sa Cupa Stanley în doar al şaselea sezon din NHL, învingând Florida Panthers în cinci meciuri.

Iulie

15: Clubul de fotbal din Major League Soccer Inter Miami a anunţat oficial că l-a recrutat pe Lionel Messi.

15: Markéta Vondroušová a câştigat proba feminină de simplu la Wimbledon, fiind prima jucătoare care reuşeşte acest lucru ca sportivă care nu este cap de serie.

16: Carlos Alcaraz s-a impus în cinci seturi în faţa lui Novak Djokovici, 1-6 7-6 (8-6) 6-1 3-6 6-4, şi a câştigat proba de simplu masculin la Wimbledon.

24: Bronny James, fiul legendei NBA LeBron James, a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la un antrenament de baschet la USC.

August

15 august: Superstarul Neymar Jr. a semnat cu clubul Al-Hilal din Arabia Saudită, devenind astfel cel mai important nume dintr-o serie de jucători internaţionali care se transferă în Saudi Pro League.

20 august: Spania a câştigat pentru prima dată Cupa Mondială de fotbal feminin, învingând Anglia cu 1-0 în finală.

20: Preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost acuzat de mai multe cazuri de comportament nepotrivit după victoria Spaniei, mai ales pentru că a sărutat-o cu forţa pe Jennifer Hermoso în timpul ceremoniei de decernare a trofeului.

21: Sha'Carri Richardson a câştigat finala feminină de 100 de metri la Campionatele Mondiale de Atletism.

24: Magnus Carlsen l-a învins pe Rameshbabu Praggnanandhaa, în vârstă de 18 ani, şi a devenit câştigător al Cupei Mondiale de şah.

25: Rubiales a refuzat sfidător să demisioneze, într-o conferinţă de presă, şi a condamnat ascensiunea "feminismului fals".

25: Mijlocaşul spaniol Alexia Putellas a postat pe X (fostul Twitter) un mesaj în sprijinul lui Hermoso şi a dat startul mişcării sociale #SeAcabó (#It'sOver în engleză).

27: Simone Biles a scris istorie la Campionatele americane de gimnastică, cu al 8-lea său titlu la individual compus.

Septembrie

9: Jucătoarea americană Coco Gauff a câştigat proba de simplu feminin la US Open.

10 septembrie: Novak Djokovici a câştigat proba de simplu masculin la US Open.

10 septembrie: Luis Rubiales a demisionat din funcţia de preşedinte al RFEF, dar nu a prezentat scuze.

Octombrie

6: Simone Biles a câştigat al şaselea său titlu mondial la individual compus, la Antwerp, Belgia, consolidându-şi astfel statutul de cea mai mare gimnastă din toate timpurile. Ea va ajunge să câştige patru medalii de aur la acest eveniment, ajungând la 23 de titluri mondiale - cele mai multe din istoria gimnasticii masculine sau feminine.

7: Max Verstappen a fost încoronat pentru a treia oară campion mondial de Formula 1, asigurându-şi titlul în cursa de sprint de la Marele Premiu al Qatarului.

16: CIO a anunţat că flag football, baseball/softball, cricket, lacrosse şi squash vor fi incluse în programul Jocurilor Olimpice din 2028 de la Los Angeles.

28: Africa de Sud a câştigat Cupa Mondială de rugby cu o victorie cu 12-11 în faţa Noii Zeelande.

28: Jucătorul american de hochei pe gheaţă Adam Johnson a murit în timp ce juca pentru echipa Nottingham Panthers din Anglia.

30: Luis Rubiales a primit din partea FIFA interdicţia de a participa la orice activitate legată de fotbal timp de trei ani.

30: Lionel Messi a câştigat al optulea Balon de Aur, un record.

30: Poliţia a confirmat că investighează moartea lui Adam Johnson.

Noiembrie

6 noiembrie: Iga Świątek a câştigat Turneul Campioanelor şi a redevenit numărul 1 mondial după ce a învins-o pe Jessica Pegula, scor 6-1, 6-0.

19 noiembrie: Max Verstappen a câştigat prima ediţie a Marelui Premiu de la Las Vegas.

19: Novak Djokovici a câştigat Turneul Campionilor, învingându-l cu uşurinţă pe Jannik Sinner, 6-3 6-3.

Decembrie

9: Shohei Ohtani a anunţat că semnează cu Los Angeles Dodgers. Contractul, pe 10 ani şi de 700 de milioane de dolari, cel mai mare contract din istoria sportului profesionist.

21 decembrie: Instanţa supremă a UE a decis că normele FIFA şi UEFA care au blocat crearea controversatei SuperLigi Europene sunt ilegale, ceea ce ar putea elimina obstacolul pentru înfiinţarea controversatei competiţii de fotbal.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#djokovic, #messi, #Verstappen, #sport 2023 , #stiri din sport