România, al doilea deficit de cont curent din Uniunea Europeană în trimestrul doi

Vineri, 06 Octombrie 2023, ora 14:17
2319 citiri
România, al doilea deficit de cont curent din Uniunea Europeană în trimestrul doi

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2023 al doilea deficit de cont curent din Uniunea Europeană, atât în sume brute cât și prin raportarea la PIB.

În cadrul blocului comunitar, 13 state au consemnat excedent de cont curent, ale 13 țări au fost pe minus (deficit) și una singură a avut o balanță a contului curent echilibrată.

UE a raportat un excedent de cont curent în creștere față de primul trimestru, dar înregistrează în continuare un deficit major în relațiile cu China.

Reducerea deficitului a încetinit puternic

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2023 un deficit de cont curent de 5,1 miliarde de euro, al doilea din UE după cel raportat de Franța.

Cele mai mari deficite au cost raportate în Franța: minus 8,9 miliarde euro, România: minus 5,1 miliarde euro, Grecia: minus 4,2 miliarde euro, Finlanda: minus 3,3 miliarde de euro, respectiv Belgia și Italia, ambele cu minus 2 miliarde euro.

Dacă deficitul de cont curent este raportat la produsul intern brut realizat în cel de-al doilea trimestru din 2023, România rămâne tot pe locul doi în UE, dar după Grecia.

Atfel, cu un produs intern brut de 55,15 miliarde de euro, potrivit Eurostat, deficitul de cont curent raportat la PIB al Greciei în trimestrul doi 2023 a fost de 7,6%, urmează România cu 6,8% (PIB 75,1 miliarde euro), Finlanda cu 4,7% (PIB 70,6 miliarde euro), Belgia cu 1,4% (PIB 144,5 miliarde euro), Franța cu 1,3% (PIB 698,4 miliarde euro) și Italia cu 0,4% (PIB 503,7 miliarde euro).

Deși în scădere, ca urmare a unui deficit comercial mai mic în comparație cu anii anteriori, deficitul de cont curent și-a temperat semnificativ descreșterea față de perioada similară a anului precedent, în principal ca urmare a înrăutățirii soldului balanței veniturilor primare, se arată în ultima Hotărâre pe probleme de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR, publicată joi.

Potrivit Eurostat, la polul opus, cu cele mai mari excedente realizate, se află Germania: 58,9 miliarde euro, Olanda: 23,2 miliarde euro, Irlanda: 15,8 miliarde euro, Danemarca: 11 miliarde euro, Spania: 8,9 miliarde euro și Suedia: 6 miliarde euro.

UE, pe minus cu China și India

UE a realizat în trimestrul II din 2023 un excedent al balanței contului curent de 73 de miliarde euro, reprezentînd 1,7% din PIB, în comparație cu un surplus de 60,6 miliarde euro (1,5% din PIB) consemnat în primele trei luni ale anului curent.

Eurostat amintește că în al doilea trimestru al anului trecut UE înregistra un deficit de cont curent de 32,6 miliarde euro, adică 0,8% din PIB.

În perioada aprilie-iunie 2023, blocul comunitar a fost pe plus în relațiile cu Marea Britanie (61 miliarde euro), Elveția (27,5 miliarde euro), Statele Unite (10,7 miliarde euro), Canada (9,6 miliarde euro), Hong Kong (8,2 miliarde euro), Brazilia (6,7 miliarde euro), Rusia (2,9 miliarde euro) și Japonia (1,2 miliarde euro).

În schimb UE a înregistrat deficite în relațiile cu China: minus 41,5 miliarde euro și India: minus 3 miliarde euro.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie China , #economie politica