Economia europeană frânează puternic pe sfârșit de an 2021. Avans anemic în ultimul trimestru

Marti, 08 Martie 2022, ora 18:44
1581 citiri
Economia europeană frânează puternic pe sfârșit de an 2021. Avans anemic în ultimul trimestru
Creșterea anuală înregistrată în trimestrul trei din 2021 a fost de 4% în zona euro și 4,2%, media blocului comunitar.

Economia europeană a frânat puternic în ultimul trimestru al anului trecut, România aflându-se printre țările care au consemnat un avans trimestrial negativ al produsului intern brut - PIB.

Astfel, produsul intern brut a înregistrat în trimestrul patru 2021 un avans de 0,3% în zona euro și de 0,4% în Uniunea Europeană, date ajustate sezonier raportate la trimestrul anterior.

Trebuie precizat că în trimestrul trei al anului trecut avansul trimestrial a fost de 2,3% în zona euro și de 2,2% în UE, potrivit datelor publicate marți de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

În 2021, avansul PIB a fost de 5,3%, atât pentru zona euro cât și pentru Uniunea Europeană, după o prăbușire de minus 6,4%, respectiv minus 5,9% în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus.

România, în plutonul cu avans negativ

Cele mai convingătoare evoluții economice în ultimul trimestru din 2021, raportate la trimestrul anterior, au fost înregistrate în Slovenia: 5,4%, Malta: 2,3%, respectiv Spania și Ungaria, ambele cu 2%.

De cealaltă parte, evoluții negative au fost consemnate în Irlanda: minus 5,4%, Austria: minus 1,5%, Germania: minus 0,3%, respectiv Croația, Letonia și România, toate cu minus 0,1%.

În trimestrul patru al anului trecut, cheltuieile cu consumul final al gospodăriilor au scăzut cu 0,6% atât pentru zona euro cât și pentru întreg blocul comunitar, în condițiile în care în trimestrul anterior înregistraseră un avans trimestrial de 4,5% pentru uniunea monetară, respectiv 4,3% în UE.

De cealaltă parte, cheltuieile cu consumul final guvernamental au crescut cu 0,5% în zona euro și cu 0,6% în UE, după avansuri mici de 0,3% și 0,1% în trimestrul anterior.

Reviriment al formării brute de capital fix

În schimb, formarea brută de capital fix a crescut cu 3,5% în zona euro și cu 3% în UE, în trimestrul patru 2021, în comparație cu precedentele trei luni.

În trimestrul trei al anului trecut, formarea brută de capital fix consemnase o evoluție trimestrială negativă de minus 0,9% în zona euro și minus 0,8% la nivelul blocului comunitar.

La rândul lor, exporturile au crescut cu 2,9% în zona euro și 3% în UE (plus 1,7% și plus 1,4% întrimestrul anterior).

De cealaltă parte, importurile au crescut cu 4,6% în zona euro și 4,1% în UE (plus 1,4% și plus 1,5% în trimestrul anterior).

Volum PIB peste trimestrul patru din 2019

Cheltuielile cu consumul final al gospodăriilor au avut o contribuție negativă la avansul PIB în trimestrul patru al anului trecut, atât în zona euro cât și în UE, în ambele cazuri cu minus 0,3%.

În schimb, contribuții pozitive la creșterea economică și-au adus atât consumul final guvernamental (plus 0,1%, atât în zona euro cât și în UE), cât și formarea brută de capital fix: plus 0,6%, atât pentru uniunea monetară, cât și pentru blocul comunitar.

La rândul său, balanța externă ți-a adus un aport negativ la avansul PIB, mai precizează Eurostat.

Pe baza datelor ajustate sezonier, volumul PIB a fost mai mare, în trimestrul patru 2019, cu 0,2% în zona euro și cu 0,6% în UE, în comparație cu trimestrul patru din 2019, ultimul de dinaintea exploziei pandemiei de coronavirus.

Evoluția anuală

În comparație cu trimestrul patru din 2020, creșterea economică a fost în ultimele trei luni din 2021 de 4,6% în zona euro și de 4,8% în UE, date ajustate sezonier.

Creșterea anuală înregistrată în trimestrul trei din 2021 a fost de 4% în zona euro și 4,2%, media blocului comunitar.

România a înregistrat în trimestrul patru 2021 un avans PIB anual (comparat cu același trimestru al anului trecut) de 3,9%, conform datelor eurostat, sub media europeană de 4,8%.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#economie Europa , #zona euro