Prăbușire a monedei euro în raport cu dolarul american. Analiștii spun că greul abia de acum urmează

Marti, 23 August 2022, ora 14:14
16515 citiri
Prăbușire a monedei euro în raport cu dolarul american. Analiștii spun că greul abia de acum urmează

Moneda euro s-a devalorizat puternic față de dolar, coborând sub paritatea de unu la unu și ajungând la un minim al ultimilor două decenii.

Analiștii spun că este doar începutul căderii, în condițiile în care criza energetică prin care va trece UE în această iarnă nu are cum să nu afecteze moneda europeană.

Moneda națională este cotată în raport cu dolarul american prin raportare la euro, deci va urma o devalorizare cauzată de căderea monedei europene.

Minimul ultimilor 20 de ani

Moneda comună a Uniunii Europene a scăzut marți la un nou minim, ajungând la cel mai jos nivel înregistrat în două decenii, pe măsură ce îngrijorarea cu privire la perspectivele economice pentru regiune continuă să crească, scrie Bloomberg.

Euro a scăzut față de dolar cu până la 0,9%, până la 0,9951, sub nivelul minim anterior pentru 2022, de 0,9952.

În urma devalorizării, moneda unică europeană se tranzacționează din nou la niveluri văzute ultima dată în 2002, la doar câțiva ani după apariția uniunii monetare.

Analiștii văd căderea ca fiind doar începutul unei devalorizări mai profunde, în condițiile perspectivei unei ierni foarte dificile pentru statele membre ale blocului comunitar.

Euro a fost moneda majoră care a suportat cea mai mare parte a presiunii de vânzare față de dolar, după ce Rusia a anunțat vineri seară o oprire de trei zile a furnizării de gaze pentru Uniunea Europeană prin conducta Nord Stream 1, la sfârșitul acestei luni.

Euro și șocul energetic

Prin urmare, valoarea justă a monedei euro a fost afectată de șocul energetic, spun specialiștii.

Moneda comună a scăzut luni până la 0,9990 USD, pe fondul aprecierii dolarului american, scrie presa internațională.

Începutul săptămânii curente marchează unul dintre cele mai scăzute niveluri pentru euro de două decenii, după scurta perioadă de ușurare în care moneda europeană a fost tranzacționată pe bursele internaționale cu 1,03 dolari americani, la un moment dat în această lună.

Noua cădere vine în momentul în care comercianții se concentrează pe temerile privind o reducere prelungită a livrărilor de gaze rusești către Europa, care ar putea împinge regiunea într-o recesiune, în timp ce inflația va depăși noi recorduri.

Estimări pesimiste

Morgan Stanley estimează că euro va scădea la 0,97 dolari în acest trimestru, un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 2000.

Nomura International Plc vizează 0,975 USD până la sfârșitul lunii septembrie, după care piața ar putea fi în căutarea unui nivel de 0,95 USD sau, eventual, mai mic, deoarece presiunea asupra livrărilor de energie crește riscul de întreruperi și, probabil, stimulează importurile în euro.

Sfârșitul verii vede moneda euro din nou sub presiune, parțial pentru că dolarul este ofertat și parțial pentru că sabia lui Damocles care atârnă peste economia europeană nu dispare, apreciază și Kit Juckes, strateg de schimb valutar la Societe Generale, într-o notă către clienți.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#economie Romania declin , #stiri economice