România, cea mai agrară țară din UE: Peste o cincime dintre angajați lucrează în agricultură, silvicultură și pescuit

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 16:00
1793 citiri
România, cea mai agrară țară din UE: Peste o cincime dintre angajați lucrează în agricultură, silvicultură și pescuit

România deține de departe cel mai mare procent din Uniunea Europeană în privința populației angajate în agricultură, silvicultură și pescuit.

Cu precădere în județele din Moldova procentele sunt foarte mari, țara noastră deținând și recordul pe regiuni europene, atât ca pondere, cât și în cifre absolute.

După aproximativ 100 de ani de la perioada interbelică, România este în continuare, prin prisma domeniilor în care este angajată forța de muncă, o țara agrară.

Scădere a ponderii în ultimii ani

Sectorul agricultură, silvicultură și pescuit continuă să fie o sursă semnificativă de locuri de muncă, în special în țările din estul și sudul UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În 2020, aproximativ 4,5% din totalul locurilor de muncă din UE, aproximativ 9,4 milioane de persoane, lucrau în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului. Marea majoritate,

sau 4,2% din totalul locurilor de muncă, lucrau în agricultură.

Deși în scădere, România are o pondere mult mai mare a forței de muncă angajată în domeniu, de 21,6% în 2020, deținând recordul absolut în UE.

Astfel, dintr-un număr total de 8,47 de milioane de angajați în 2020, mai mult de 1,8 milioane lucrau în agricultură, silvicultură și pescuit, potrivit datelor Eurostat.

Trebuie remarcat faptul că în 2012 ponderea era cu aproape 10 puncte procentuale mai mare, 30,7%.

Deși această pondere a scăzut semnificativ, cu 21,6% din totalul angajaților activând în domeniu, țara noastră ocupă primul loc în UE, la mare distanță de locurile următoare în clasament: Bulgaria (17,3%), Grecia (10,4%), Polonia (9,5%), Portugalia (7,9%), Letonia (7,5%), Slovenia (6,8%) și Croația (6,2%).

Vaslui și Neamț, județe cu peste 50%

Din cele 114 regiuni europene care aveau peste 16,5% din forța de muncă angajată în agricultură, silvicultură și pescuit, cele mai mari concentrări se află în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România.

Astfel, județele Vaslui, cu 61,7% și Neamț, cu 51,4% au raportat în 2020 cele mai mari rate de ocupare în acest sector din UE. În România, ele sunt urmate îndeaproape de Suceava (44,4%) și Botoșani (43,7%).

Și în cifre absolute, regiunile cu cea mai mare ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit s-au situat predominant în România, cu 8 din primele 10 regiuni.

Județul Iași a avut cel mai mare număr, cu 146.200 de angajați (37,8% din totalul forței de muncă), urmat de alte patru județe din România cu peste 100.000 de angajați fiecare.

Este vorba despre Neamț, cu 132,57 de mii de oameni angajați în agricultură, silvicultură și pescuit, Suceava, cu 126,38 de mii de angajați, Vaslui, cu 120,98 mii de angajați și Bacău, cu 116,01 mii de angajați (39,5% din totalul forței de muncă).

În afară de regiunile din țara noastră, doar alte două regiuni au ajuns în primele 10 regiuni cu cele mai mari cifre de ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit: Sandomiersko jędrzejowski, în sud-estul Poloniei și Almería în sudul Spaniei.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#economie Romania , #economie politica