Prevenirea bioagroterorismului, un proiect european

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 18:53
619 citiri
Prevenirea bioagroterorismului, un proiect european

Societatea civila a inceput sa dea o atentie deosebita periculozitatii agentilor care pot infecta culturile agricole, ceea ce ar duce la dezastre economice.

Folosirea intamplatoare sau deliberata a agentilor fitopatogeni impotriva culturilor agricole, a fost numita agroterorism, in cadrul proiectului initiat de un grup de Institutii de Cercetare. Produsele agricole au fost considerate intotdeauna un potential obiectiv pentru bioterorism, pentru ca poate priva statul vizat de resursele si rezervele alimentare.

Un exemplu este dezastrul determinat de pierderea totala a recoltei de cartofi in anii 1845 - 1846 in Irlanda, din cauza peronosporei. In Statele Unite si apoi in Europa, exista primele semnale de a intari controlul difuziunii unor agenti patogeni. Astfel a aparut AGROINNOVA, care are ca scop crearea unei retele de laboratoare europene si extraeuropene, in cooperare cu organizatii care se pot ocupa de domenniul agroturismului, sub egida Policy - oriented research, o actiune fiantata de Uniunea Europeana sub titlul "Biosiguranta si protectia populatiei de riscurile derivate din atacurile teroriste".

Proiectul "Crop and food biosecurity, and provision of the means to anticipate and tackle crop bioterrorism" ia in considerare riscul pentru culturile agricole, padurile si sistemul agro - alimentar in general, de la introducerea voluntara sau nu de noi paraziti vegetali sau de mutatii ale acestora, care ar putea cauza noi epidemii. Este important faptul ca materialul vegetal este produs in locuri usor de urmarit, de exemplu fermele de seminte multinationale, fapt ce poate favoriza difuziunea rapida pe arii vaste de culturi a eventualilor agenti patogeni.

Un alt element care preocupa cercetatorii in doemeniu, este contaminarea cu ciuperci care produc micotoxine. Proiectul are un dublu scop, abordeaza pe de o parte tema actuala a agroterorismului si pe de alta parte contribuie la dezvoltarea unor metode diagnostice capabile sa realizeze o diagnoza rapida de agenti patogeni de generatie noua.

Ca si finalitate, se poate vorbi de trei obiective - primul consta in evaluarea riscului pentru agricultura europeana de a fi introdusi agenti noi, rase, biotipuri, in mod voluntar sau deliberat, actualizat cu o serie de actiuni ca si:

- crearea unei retele de laboratoare care sa garanteze ca dispun de tehnici de diagnoza avansate si cunostinte de biologie si epidemiologie a agentilor patogeni considerati de risc.

- o lista cu agentii patogeni considerati periculosi pentru agricultura europeana

- o lista cu culturile cu risc major de a fi atacate in Europa; propunerea unor metode de evaluare a riscului.

Al doilea obiectiv in care proiectul isi propune sa previna stricaciunile cauzate culturilor de introducerea (intamplatoare sau voluntara) de noi agenti patogeni, rase, biotipuri. Este prevazut sa se puna la punct tehnologii noi de control, imbunatatind formarea profesionala a personalului de control si informatiile pe teme specifice.

Al treilea obiectiv tinde spre eradicarea agentilor patogeni de generatie noua, recurgandu-se la diverse mijloace de lupta (chimice, fizice, biologice) si elaborand strategii de gestionare a situatiilor critice, in cazul aparitiei unui atac bioterorist.

Proiectul are ca si participare opt parteneri: - AGROINNOVA pentru Italia l' Institut Nationale de Recherche Agronomique (INRA) pentru Franta, Universitatea din Bonn pentru Germania, National Institute of Agricoltural Botany ed il Central Science Laboratory pentru Marea Britanie, Agricultural Research Center Volani pentru Israel, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC) pentru Ungaria si Kansas State University pentru Statele Unite.

Pentru fiecare grup de lucru competentele sunt multiple, participantii la proiect sunt fitopatologi, experti in agricultura, zootehnie, micotoxine, experti in etica si in bioterorism, etc. Centrul situat in Ungaria (REC), garanteaza difuzarea informatiilor in tarile din Europa.

Proiectul poate de asemenea sa indice prioritatile pentru cercetare, urmarirea cu prioritate, de exemplu, a agentilor patogeni, care constituie potentiale arme biologice si studierea epidemiologiei agentilor patogeni considerati ca potentiale arme biologice.

Leliana Valentina Parvulescu

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#terorism agricultura, #bioagroterorism, #AGROINNOVA, #proiecte europene agricultura , #agricultura