Ungurii ne cumpara Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:04
6007 citiri
Ungurii ne cumpara Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor
Foto: caleaeuropeana.ro

Declaratia unui oficial ungar despre intentia vecinilor de a cumpara teren agricol in Romania a aprins din nou scandalul referitor la instrainarea pamantului tarii noastre.

Totul a pornit de la afirmatia atasatului pe probleme agricole al ambasadei Ungariei la Bucuresti, Andor Joseph Szabo, conform careia Guvernul ungar are un program de achizitie de teren agricol in Romania.

Desi autoritatile de la Budapesta au negat informatia, Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, sustine contrariul, potrivit Evenimentul Zilei.

"Daca serviciile noastre nu ar fi stiut (de aceste intentii - n.red.), inseamna ca le platim degeaba. Daca eu ca ministru nu stiam, nu incepeam demersurile in 2010 pentru a obtine amanarea liberalizarii pietei funciare", a precizat Valeriu Tabara.

La acea vreme, Romania obtinuse semnatura Poloniei, Slovaciei, Ungariei si Cehiei si acordul de principiu al Germaniei pentru a amana momentul de la care piata terenurilor ar fi trebuit liberalizata. Proiectul a murit, dupa caderea guvernului Boc, conform sursei citate.

Mai mult, agricultorii romani se tem ca liberalizarea le va opri capacitatea de extindere si ca strainii bogati vor veni sa cultive plantele in tara noastra, beneficiind de mana de lucru ieftina, dar vor vinde productia in alte state.

In prezent, investitorii straini detin in proprietate circa un milion de hectare de teren arabil si au in arenda aproximativ alte doua milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cat este suprafata arabila a Romaniei.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a dorit sa comenteze informatiile legate de posibilele intentii ale Guvernului ungar. El a dat vina pe presedintele Traian Basescu pentru ca nu a promulgat mai devreme legea privind vanzarea terenurilor agricole. "Daca s-ar fi adoptat mai repede legea, romanii ar fi avut drept de preemptiune la achizitie", a spus oficialul, pentru publicatia citata.

La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul roman a adoptat Legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Conform acestei legi, de la inceputul anului 2014, orice persoana fizica, indiferent de cetatenie, va putea achizitiona teren agricol extravilan in Romania.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#Ungaria cumparare teren Romania, #unguri teren Romania, #straini teren Romania , #agricultura