Ungurii ne cumpara Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:04
5758 citiri
Ungurii ne cumpara Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor
Foto: caleaeuropeana.ro

Declaratia unui oficial ungar despre intentia vecinilor de a cumpara teren agricol in Romania a aprins din nou scandalul referitor la instrainarea pamantului tarii noastre.

Totul a pornit de la afirmatia atasatului pe probleme agricole al ambasadei Ungariei la Bucuresti, Andor Joseph Szabo, conform careia Guvernul ungar are un program de achizitie de teren agricol in Romania.

Desi autoritatile de la Budapesta au negat informatia, Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, sustine contrariul, potrivit Evenimentul Zilei.

"Daca serviciile noastre nu ar fi stiut (de aceste intentii - n.red.), inseamna ca le platim degeaba. Daca eu ca ministru nu stiam, nu incepeam demersurile in 2010 pentru a obtine amanarea liberalizarii pietei funciare", a precizat Valeriu Tabara.

La acea vreme, Romania obtinuse semnatura Poloniei, Slovaciei, Ungariei si Cehiei si acordul de principiu al Germaniei pentru a amana momentul de la care piata terenurilor ar fi trebuit liberalizata. Proiectul a murit, dupa caderea guvernului Boc, conform sursei citate.

Mai mult, agricultorii romani se tem ca liberalizarea le va opri capacitatea de extindere si ca strainii bogati vor veni sa cultive plantele in tara noastra, beneficiind de mana de lucru ieftina, dar vor vinde productia in alte state.

In prezent, investitorii straini detin in proprietate circa un milion de hectare de teren arabil si au in arenda aproximativ alte doua milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cat este suprafata arabila a Romaniei.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a dorit sa comenteze informatiile legate de posibilele intentii ale Guvernului ungar. El a dat vina pe presedintele Traian Basescu pentru ca nu a promulgat mai devreme legea privind vanzarea terenurilor agricole. "Daca s-ar fi adoptat mai repede legea, romanii ar fi avut drept de preemptiune la achizitie", a spus oficialul, pentru publicatia citata.

La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul roman a adoptat Legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Conform acestei legi, de la inceputul anului 2014, orice persoana fizica, indiferent de cetatenie, va putea achizitiona teren agricol extravilan in Romania.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Ungaria cumparare teren Romania, #unguri teren Romania, #straini teren Romania , #agricultura