Cat valoreaza venitul pe locuitor, atunci cand buzunarul e gol

Sambata, 23 August 2014, ora 13:43
3775 citiri
Cat valoreaza venitul pe locuitor, atunci cand buzunarul e gol
Foto: Funny Bloo

Acum vreo doua secole si jumatate, cea mai bogata tara din lume parea sa fie Olanda. Venitul ei pe locuitor era de patru ori mai mare decat al unei tari sarace.

Dar de atunci si pana acuma, ca o regula, cresterea economica a tarilor bogate este mult mai rapida decat cea a celor sarace. Dupa doua secole, venitul pe locuitor al Olandei era de 40 de ori mai mare decat cel al Chinei, de 24 de ori decat cel al Indiei si de 10 ori decat cel al Thailandei - scrie Project Syndicate.

De la succes la esec

Pastram exemplul Olandei si observam ca, intre anii 1980 si 2012, acelasi raport comparat cu Nicaragua a sarit de la 5,8 la 10,5, comparat cu Coasta de Fildes a sarit de la 7,7 la 21,1 si comparat cu Kenia de la 15 la 24,4.

Pentru unii poate parea un paradox, pentru altii un mister, dar ritmurile se mentin si cresterea economica a tarilor bogate evolueaza tot mai rapid, iar a celor sarace tot mai incet.

Privind asemenea cifre, oricine se poate intreba daca venitul pe "cap de locuitor" reprezinta efectiv standardul de viata al locuitorilor respectivi sau daca cifele ascund simple sarade cu care iti explica economistii de ce ai ramas cu buzunarul gol, cand capul de locuitor e plin.

Asemenea problema insa trebuie analizata global, intrucat economia unei tari nu depinde numai de produsele realizate de populatie, in gospodarii sau industrial.

Economia depinde in mare masura de modul cum participa tara la economia globala si cum aceasta se reflecta in cele din urma in parametrii nationali. Venitul pe locuitor nu-l facem noi singuri, el rezulta dintr-o conjunctura complexa, unde isi aduc contributia factori interni si externi.

De exemplu, o tara care produce si exporta tricouri trebuie sa le poata proiecta tinand seama de preferintele cumparatorilor locali, ale celor vecini si ale celor din zone indepartate. Va trebui, de asemenea, sa asocieze productia de tricouri cu alte produse de imbracaminte, pentru a da posibilitatea cumparatorilor sa-si asorteze cumparaturile, dupa gustul lor si sa le ofere produse atractive.

Daca va reusi sa faca fata acestor conditii, atunci va avea succes, rezultatul se va reflecta vizibil in venitul global si implicit cel pe "cap de locuitor". In caz contrar insa, activitatea este sortita esecului.

Know-how, cheia succesului

Un exemplu interesant in acest sens il constituie Albania. In 1990, era cea mai inapoiata tara a Europei. Deodata, Albania a hotarat sa abandoneze sistemul de economie autarhica, specifica societailor comuniste, si s-a lansat in fabricarea de imbracaminte si incaltaminte pentru firme italiene.

Cu timpul, intreprinderile albaneze au ajuns sa fie integrate, iar produsele lor puteau fi oferite unor beneficiari cu spectru mai larg de pretentii, capabili sa absoarba volume mari de marfa diversificata. A fost un succes.

Alte tari au inceput si ele cu imbracamintea, dar s-au lansat si in domenii noi precum cel electronic, cel al echipamentelor auto, al accesoriilor medicale. Asa au evoluat Mexicul, Coreea de Sud, China. Ele produc astazi o paleta foarte larga de produse, pentru clienti cu capacitate mare de absorbtie.

De fiecare data, in tara respectiva a fost insusita o noua tehnlogie, iar insusirea noilor tehnlogii constituie cheia procesului de crestere economica. Numai ca tehnologiile de ultima performanta nu ti le da nimeni gratis. Trebuie sa fii pregatit cu fonduri si cu un bun plan de afaceri, ca sa-ti poti permite accesul la know-how.

Daca nu stii sa abordezi tehnologiile de varf, te va strivi concurenta. Se va lasa strivit cel care asteapta ca lucrurile sa se desfasoare de la sine.

Dinamica evolutiei economice depinde de circulatia libera a marfurilor, de pregatirea personalului, asigurarea infrastructurii, finantarea cercetarii si dezvoltarii, sprijinirea afacerilor si tinerea permanenta a legaturilor cu sistemul economic mondial.

Nimic nu se rezolva de la sine

Tarile care stiu sa sustina aceste deziderate economice constata cum le creste ritmic venitul national si implicit cel pe locuitor, la care ma refeream la inceput.

Acolo unde principiile economice de baza sunt lasate la voia intamplarii, este normal ca parametrii economici sa evolueze in salturi, care in functie de conjunctura, pot fi favorabili intr-un an si defavorabili in altul.

In functie de felul cum economia nationala se angreneaza in sistemul mondial, poti evolua expansiv ca Olanda de la inceputul acestor randuri, sau poti bate pasul pe loc, ca Nicaragua, Coasta de Fildes sau Kenia.

Activitatea economica nu suporta sa fie lasata la voia ei, contand ca o regleaza principiul clasic al fiziocratilor: "laissez faire, laissez passer".

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#venit global, #venit national, #venit pe cap de locuitor, #tehnologii avansate, #productie diversificata , #analiza economica