Minune pe piata imobiliara: S-au ieftinit apartamentele

Vineri, 21 Martie 2008, ora 14:51
6702 citiri
Minune pe piata imobiliara: S-au ieftinit apartamentele

Cum romanul nu prea isi mai poate permite sa-si cumpere o casa, numarul tranzactiilor din piata imobiliara a scazut. Ceea ce a condus la o ieftinire a locuintelor vechi cu circa 10% in luna februarie. Analistii consultati de DailyBusiness cred ca pe ansamblul intregului an preturile ar putea reveni pe crestere.

Daca in ianuarie, preturile apartamentelor vechi au crescut cu 7-10%, in februarie a avut loc o scadere, pana la nivelul din decembrie 2007.

"Anul 2008 a inceput mai prost pentru piata blocurilor vechi. La acest debut timid au contribuit informatiile potrivit carora in urmatorii ani preturile la blocurile vechi vor scadea, iar oferta noilor dezvoltari imobiliare va fi din ce in ce mai bogata, acestea determinand majoritatea potentialilor cumparatori sa stea in expectativa", a declarat Dan Ciobanu, director de vanzari la o agentia imobiliara.

Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), a precizat ca nu au fost efectuate studii pe o perioada atat de scurta, dar ca potrivit estimarilor anterioare ale organizatiei, dupa ce in ultimii ani s-au inregistrat scumpiri puternice, tendinta pentru 2008 este de stabilizare a preturilor.

De alta parere este Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El considera ca evaluarea momentana a pietei locuintelor vechi nu este relevanta, pentru ca iarna preturile apartamentelor construite inainte de 1990 stagneaza. In opinia lui Zilisteanu, in 2008 vom asista la o scumpire medie de 15-20%.

Intr-un interviu acordat recent DailyBusiness, Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eurisko, a precizat ca momentan cumparatorii de locuinte noi sunt in expectativa, asa ca preturile locuintelor stagneaza, urmand insa sa creasca in momentul in care tranzactiile se reiau.

Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta, avertizeaza ca oferta din piata este insuficienta. "In Romania, preturile la imobile noi vor ramane ridicate inca mult timp. Vor mai trece ani buni pana cand aceasta piata va stagna. Cererea este mult prea mare fata de oferta, in acest moment. In aceste conditii, investitiile imobiliare vor fi in continuare foarte profitabile", a afirmat Uzunov.

"Piata imobiliara din Romania este foarte atractiva si nesaturata, astfel incat mediul concurential va creste de la an la an", a mai spus seful Regatta.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#pret, #apartamente, #scade , #analiza pret