Avertisment din Elveția: SUA se îndreaptă către o nouă criză imobiliară care va clătina sectorul financiar!

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 11:28
3760 citiri
Avertisment din Elveția: SUA se îndreaptă către o nouă criză imobiliară care va clătina sectorul financiar!

După criza creditelor ”subprime” din 2008 și prăbușirea pieței ”mall-urilor” în timpul pandemiei, o nouă criză imobiliară se întrevede la orizont în Statele Unite.

Scăderea valorii imobilelor și creșterea numărului de locuințe vacante ar putea conduce la o reducere a valorii garanțiilor utilizate pentru acordarea de credite pentru achiziționarea de birouri.

Atât băncile regionale mici, cât și companiile de asigurări au expunere puternică pe riscurile imobiliare comerciale, ceea ce ar putea conduce la o nouă criză financiară.

”Criza imobiliară 3.0”

După sectorul rezidențial (”Big Short 1.0”) și ”mall-uri” (”Big Short 2.0”), versiunea 3.0 a crizei imobiliare se concentrează în principal pe birouri, avertizează Charles-Henry Monchau, directorul diviziei de investiții a grupului bancar elvețian SYZ.

Dimensiunea pieței imobiliare comerciale din Statele Unite se ridică la 11.000 de miliarde de dolari, din care 4.500 de miliarde de dolari sunt finanțate prin datorii. Cu toate acestea, tensiunea este vizibilă în prezent doar în birouri, în timp ce restul pieței imobiliare comerciale rezistă bine.

Pe de altă parte, băncile sunt foarte implicate în finanțarea imobiliarelor comerciale, inclusiv atunci când vine vorba de acordarea de credite pentru achiziția de clădiri de birouri.

Se estimează că băncile dețin aproximativ 39% din datoriile imobiliare comerciale de 4,5 trilioane de dolari, lăsându-le expuse unei anumite vulnerabilități în ziua în care debitorii nu vor mai putea să își achite ratele la credite.

Acest lucru poate duce la o creștere a ratei de nerambursare și la potențiale pierderi pentru bănci.

O nouă perioadă de incertitudine

Împrumuturile neperformante și executările silite din sectorul de birouri ar putea avea un impact negativ asupra calității activelor băncilor, profitabilității și ratelor de adecvare a capitalului, subminând stabilitatea financiară a jucătorilor mai slabi, explică analistul financiar.

Băncile regionale mici sunt mai expuse riscurilor imobiliare comerciale, deoarece își concentrează împrumuturile în mare măsură pe această categorie.

Două treimi din creditele acordate de ele sunt concentrate pe proprietăți imobiliare comerciale, comparativ cu o treime pentru proprietăți imobiliare rezidențiale.

Companiile de asigurări au, de asemenea, o expunere semnificativă la datoria imobiliară din SUA și au o expunere de 666 de miliarde de dolari la proprietăți imobiliare comerciale.

Odată cu căderea mai multor bănci (Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Bank) în prima jumătate a anului, înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale s-a putut face resimțită.

Întrebarea este însă dacă marile falimente au fost sau abia urmează. Sunt băncile care au colapsat deja balene sau simpli pești mici?

În acest moment, este foarte dificil să răspunzi la această întrebare. Cu toate acestea, analistul financiar spune că piața financiară intră într-o nouă perioadă de incertitudine.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica