Avertismentul HoReCa: Produsele alimentare comercializate ”la negru” dețin până la o cincime din piața food service

Marti, 21 Noiembrie 2023, ora 14:23
1647 citiri
Avertismentul HoReCa: Produsele alimentare comercializate ”la negru” dețin până la o cincime din piața food service

Comercializarea ”la negru” de produse alimentare pregătite în bucătării personale însumează până la 1,2 miliarde de euro pe an.

Nu doar că acest tip de comerț contribuie la alimentarea evaziunii fiscale, dar ridică semne de întrebare cu privire la riscurile pentru sănătatea consumatorului final.

Liderii din industria ospitalității acuză mediul fiscal dificil și lipsa de predicitibilitate cu care se confruntă, anunțând că 2024 va aduce o diminuare importantă a marjelor de profit.

Sărbătorile de iarnă, un vârf de sezon

Comercializarea de produse alimentare pregătite în bucătăriile personale se ridică la o valoare totală de până la 1,2 miliarde de euro anual, reprezentând între 15 și 20% din industria de foodservice, au anunțat reprezentanții Hospitality Culture Institute, încadrul evenimentului Food&Beverages Innovation Camp.

Printre cele mai căutate produse se numără cozonacul, pasca, tortul și diferite alte tipuri de prăjituri.

Nereglementarea acestei activități vine la pachet cu o serie de riscuri atât pentru consumatorul final cât și pentru cei care comercializează aceste preparate.

Reprezentanții industriei ospitalității au dezbătut despre o posibilă inițiativă legislativă privind ”Legea Gătitului de Acasă”, prin intermediul căreia veniturile generate prin acest tip de activitate ar putea fi recunoscute și fiscalizate, în timp ce drepturile consumatorilor ar putea fi mai bine apărate, prin stabilirea unor reguli de igienă pentru spațiile în care au loc astfel de activități.

Au fost oferit exemple de bune practici din alte țări europene, fiind propuse diverse soluții, precum extinderea în mediul urban a reglementărilor pentru punctele gastronomice locale sau dezvoltarea unor bucătării centrale în care care micii producători să-și poată realiza activitatea în condiții optime de igienă.

Rezerve în privința profiturilor

Liderii sectorului HoReCa s-au plâns de faptul că, în momentul de față, piața este definită de o anumită stare de incertitudine, accentuată de mediul fiscal dificil dar și de lipsa de predictibilitate.

”Suntem la jumătatea lui noiembrie și nu avem buget pentru 2024 pentru că nu știm pe ce să ne bazăm”, a declarat Gabriel Melniciuc, CEO și partener Spartan.

Participanții la evenimentul Food&Beverages Innovation Camp au discutat despre întreruperile în lanțurile de aprovizionare, creșterea foodcost-ului dar și despre pregătirile pentru anul 2024, în contextul modificărilor fiscale, ei fiind rezervați în ceea ce privește creșterea profitabilității business-urilor pe care le conduc.

”Ar trebui să ne obișnuim cu 7-10% marjă de profit. Să uităm ce se întâmpla acum 10 ani, când marja de profitabilitate la nivelul sectorului era de 30%”, a afirmat Ana Consulea, proprietara Zexe Braserie.

HospitalityCulture Institute este un centru de resurse pentru antreprenorii din ospitalitate. Misiunea Institutului este de a identifica tendințe cu impact economic, social, politic și cultural și de a împărtăși know-how și soluții aplicate.

Articol realizat in colaboarare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica