Banca Națională: Una din patru companii din România este ”zombie”

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 14:20
2192 citiri
Banca Națională: Una din patru companii din România este ”zombie”

Banca Națională atrage atenția, prin vocea lui Cristian Popa, membru în Consiliul de administrație, că există un procent mare de companii românești care sunt ținute în viața de banii contrubuabililor, fără a aduce nimic pozitiv economiei naționale.

Este vorba despre așa-zisele ”companii zombie”, caracterizate prin performanță economică scăzută și grad mare de îndatorare.

Mai mult decât atât, problema cu aceste companii este că prin ele se consumă resurse de care ar putea să beneficieze alte afaceri, mai inovative și care să genereze plus-valoare.

Procent în scădere

Deși numărul companiilor ”zombie” se află pe o tendință descrescătoare și s-a redus semnificativ în ultimii ani, ele reprezentau încă în 2022 un procent de 23% din totalul firmelor din România, arată Cristian Popa, într-o postare publicată pe rețelele sociale.

Din compilarea datelor de la BNR și Ministerul de Finanțe reiese faptul că acest procent era de 42% în 2010 și 2011, când a fost atins un vârf al companiilor cu probleme.

Ponderea a început ulterior să scadă, ușor, dar sigur. Se poate observa că în prezent cota se află aproape la jumătate.

Iar procentul companiilor ”zombie” se va reduce și mai mult în viitorul apropiat, estimează reprezentantul BNR, care argumentează arătând că în perioadele cu dobânzi mari companiile cu probleme tind să își înceteze activitatea.

”Aproape în totalitate, firme cu capital românesc”

”Una din patru companii din România se încadrează în categoria "zombie", conform analizelor BNR. Din această categorie fac parte firme ce în ultimii doi ani au avut: deficiențe de capitalizare, rentabilitate negativă a activelor, active imobilizate în scădere, grad de îndatorare relativ mare (datorii/capitaluri> 2).

Deși încă ridicată, ponderea acestor firme în total se află în scădere, după ce luase o amploare semnificativă în 2010.

Ce știm despre ele? Aceste companii sunt aproape în totalitate cu capital românesc, au o performanță economică scăzută, un grad mare de îndatorare, nu dispun de lichidități și au datorii la buget, dar continuă să funcționeze, consumând resurse ce ar putea ajunge la companiile mai inovative, după cum explică economistul austriac Joseph Schumpeter.”, a scris Cristian Popa pe internet.

”Menținerea lor în viață, nesănătoasă”

”Menținerea în viață a companiilor zombie pentru perioade mai lungi este nesănătoasă, poate să vulnerabilizeze economia din mai multe perspective: scăderea nivelului productivității, reziliență redusă la șocuri și crize, creșterea ratei creditelor neperformante, creștere economică lentă etc.

O posibilă soluție de limitare a efectelor nedorite este dezvoltarea unui cadru eficient de insolvență. Intrarea în piață trebuie să fie ușoară, la fel și ieșirea. De asemenea, multe din companiile zombie sunt ținute în viață de programe guvernamentale, din banii contribuabililor.

De altfel, în perioadele de întărire a politicii monetare, când banii devin scumpi, companiile zombie tind să iasă din piață.”, a explicat reprezentantul BNR.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica