Băncile centrale din toată lumea continuă ”goana după aur”. Achiziții spectaculoase la început de an

Joi, 21 Martie 2024, ora 14:17
1325 citiri
Băncile centrale din toată lumea continuă ”goana după aur”. Achiziții spectaculoase la început de an

După doi ani, 2022 și 2023, în care băncile centrale au cumpărat aur într-un ritm ce a amintit de criza din 1967, care a dus la începutul prăbușirii acordului de la Bretton Woods, ianuarie 2024 anunță o continuare a tendinței din ultimii doi ani.

Motivele care stau la baza cererii istorice de aur a băncilor centrale rămân valabile și, în unele cazuri, s-au intensificat, arată analiștii.

Prin urmare, prețurile aurului vor rămâne la niveluri istorice ridicate și 2024 ar putea aduce noi recorduri privind evoluția ascendentă a prețului metalului prețios.

Doi ani istorici

Băncile centrale au cumpărat în 2022 aur în cel mai rapid ritm înregistrat din 1967, depășind orice sumă anuală din ultimii 55 de ani, la acel moment.

Ultima dată când acest nivel de cumpărare a fost văzut a marcat un punct de cotitură istoric pentru sistemul monetar global.

Astfel, în 1967, băncile centrale europene au cumpărat cantități masive de aur din SUA, ceea ce a dus la o diminuare puternică a prețului și la prăbușirea rezervelor de aur din Londra.

Iar 2023 a confirmat deja o tendință anuală privind cererea foarte puternică de aur din partea băncilor centrale, care susține și prețul aurului aflat la valori istorice ridicate.

Achizițiile de aur din partea băncilor centrale au menținut un ritm vertiginos, ajungând la 1.037 de tone în 2023, aproape de recordul din 2022, cu doar 45 de tone (minus 5%) mai puțin.

2024 debutează spectaculos

Analiștii pieței sunt însă atenți nu doar la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, ci și la evoluțiile viitoare. Vor continua băncile centrale să cumpere aur și, dacă da, de ce și cât?

Mai ales că în ianuarie 2024 băncile centrale au raportat că au crescut rezervele oficiale mondiale de aur cu 39 de tone.

Ianuarie 2024 reprezintă mai mult de dublu în comparație cu achizițiile nete din decembrie 2023, de 17 tone, și a opta lună consecutivă de achiziții nete, potrivit World Gold Council.

Iar Krishan Gopaul, analist senior în cadrul World Gold Council, prognozează că băncile centrale își vor menține și în 2024 cererea de aur la nivele foarte ridicate.

Principalii cumpărători

Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător în ianuarie, majorându-și deținerile oficiale de aur cu 12 tone.

A urmat Banca Populară Chineză, ale cărei rezerve oficiale de aur au crescut cu 10 tone – a 15-a lună consecutivă de adăugări. Deținerile totale de aur se ridică acum la 2.245 tone, cu aproape 300 t mai mult decât la sfârșitul lunii octombrie 2022, când banca a reluat raportarea achizițiilor de aur.

Și Reserve Bank of India a adăugat aproape 9 t, fiind prima creștere lunară a rezervelor sale de aur din octombrie 2023 și cea mai mare din iulie 2022.

Urmează Banca Națională a Kazahstanului (6 t de aur), Banca Centrală a Iordaniei (3 t) și Banca Națională Cehă, care a adăugat aproape 2 t la rezervele sale.

Trebuie amintit că aurul este adesea folosit ca depozit de valoare sigur în perioadele de incertitudine politică și financiară majoră.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica