Se modifica legislatia comunitara privind comertul exterior. Afla cum si de ce

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 14:02
2477 citiri
Se modifica legislatia comunitara privind comertul exterior. Afla cum si de ce

Diferentele intre legislatiile nationale in materie de vanzari constituie cea mai importanta bariera in calea comertului transfrontalier, acestea descurajand anual zeci de mii de comercianti sa iasa cu produsele lor pe celelalte piete intracomunitare.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, comerciantii pierd anual contracte in valoare de cel putin 26 de miliarde de euro, descurajati de procedurile complicate si costisitoare pe care trebuie sa le indeplineasca.

Pentru a simplifica procedurile si a incuraja comerciantii sa se extinda pe cat mai multe piete nationale din cadrul Uniunii Europene, autoritatile de la Bruxelles pregatesc legiferarea asa-numitului "contract european de vanzare-cumparare".

Acesta reprezinta un set comun de norme optionale in materie de vanzare, ceea ce inseamna ca acest contractul european de vanzare-cumparare nu va inlocui legislatiile nationale in materie, desi oricare dintre cele 27 de state membre are libertatea sa-l transpuna in propria legislatie.

Pe scurt, viitoarele prevederi europene vor permite agentilor comerciali sa incheie cu partenerii transfrontalieri un contract optional pentru realizarea de vanzari in alte state din UE, contract care sa-i scuteasca de obligatia de a se adapta la alte sisteme nationale.

In momentul de fata, societatile care doresc sa-si extinda vanzarile in alte state comunitare trebuie sa se adapteze la un numar de pana la 26 de legislatii nationale diferite in materie de drept contractual. Potrivit statisticilor, valoarea totala a cheltuielilor pe care trebuie sa le faca un comerciant pentru a patrunde pe o noua piata se ridica, in medie, la 13.000 de euro, bani necesari pentru consultanta juridica, traducerea, adaptarea contractelor si actualizarea de informatii legislative pe site-ul firmei.

Pentru a fi aplicabil, contractul va trebui sa fie obligatoriu propus de vanzator si acceptat de cumparator. De exemplu, in baza unui astfel de contract clientii ar putea avea la indemana mai multe solutii in cazul in care ar primi un produs defect: rezilierea contractului si recuperarea banilor, inlocuirea ori repararea produsului sau solicitarea unei reduceri de pret.

Potrivit unui eurobarometru al Comisiei Europene, daca ar fi disponibil un contract european unic pentru toate vanzarile catre consumatorii din alte tari comunitare, 71% dintre intreprinderile europene l-ar utiliza.

Pentru legiferarea ei, propunerea mai trebuie aprobata de statele membre si de Parlamentul European, care si-a manifestat sustinerea printr-un vot preliminar organizat in prima parte a anului.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#contractul european vanzare cumparare, #set norme comunitare, #comert exterior, #vanzari transfrontaliere , #comert