Comisia Europeană revizuiește în jos estimările pentru economia României! Avans economic sub 2% în 2023?

Joi, 15 Februarie 2024, ora 14:35
1639 citiri
Comisia Europeană revizuiește în jos estimările pentru economia României! Avans economic sub 2% în 2023?

Comisia Europeană - CE a publicat joi Prognoza economică de iarnă, în care revizuiește în jos estimările cu privire la evoluția economiei românești, atât în 2023, cât și pentru 2024.

Foarte important, documentul CE contrazice primele estimări ale Institutului Național de Statistică privind o creștere economică de 2% pentru România în 2023.

De asemenea, CE estimează o inflație medie anuală aproape dublă pentru România în 2024, în comparație cu media europeană.

Revizuire descendentă cu 0,4%

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene estimează o creștere economică de 1,8% în 2023 pentru România, sub primele estimări ale INS care prezintă un avans PIB de 2%.

Ultimele estimări ale Bruxellesului sunt o revizuire descendentă cu 0,4 puncte procentuale față de Prognoza de toamnă, care prezenta o creștere economică de 2,2% pentru România în 2023.

De asemenea, evoluția pentru 2024 este estimată la 2,9%, sub avansul de 3,1% prevăzut în Prognoza de toamnă.

Inflație dublă față de media europeană

Inflația IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum, metodologia Eurostat) a scăzut la 7% în decembrie anul trecut, scăzând inflația generală în 2023 la 9,7% de la 12% în 2022.

Relaxarea inflației poate fi atribuită unei încetiniri semnificative a creșterii creditului privat pe fondul condițiilor monetare stricte și scăderii prețurile la energie și la alimente. Inflația, excluzând energia și alimentele, a scăzut mai puțin și a rămas peste inflația generală la sfârșitul anului 2023, cu o creștere puternică a prețurilor la servicii și la prețurile nealimentare.

Cu excepția unei scurte pauze la începutul anului 2024, în urma unor creșteri ale impozitelor indirecte, prețurile sunt programate să decelereze și mai mult, iar inflația medie anuală IAPC este estimată la 5,8% în 2024, înainte de a încetini la 3,6% în 2025.

Prognoza este în general neschimbată față de cea din toamnă, dar riscurile sunt, totuși, înclinate către un proces dezinflaționist mai gradual dacă salariile și pensiile continuă să crească rapid, se arată în documentul CE.

Trebuie arătat că, dacă inflația medie anuală IAPC este estimată că va fi de 5,8% în 2024 în România, prognoza pentru media europeană este de 3%, iar pentru zona euro chiar mai mică, de 2,7%.

Economia europeană ramâne sub 1%

Economia zonei euro va crește mai lent decât se aștepta anul acesta, după ce majorarea prețurilor a erodat puterea de cumpărare și ratele ridicate ale dobânzilor BCE au redus creditul, dar și inflația din 2024 va fi mai lentă decât se aștepta, estimează CE.

Executivul UE a estimat că produsul intern brut în cele 20 de țări care împart moneda euro va crește cu doar 0,8% în 2024, în loc de 1,2% la care se aștepta în noiembrie anul trecut, dar va fi în continuare în creștere față de avansul de 0,5% din 2023.

În ceea ce privește economia blocului comunitar, va crește cu 0,9% în 2024, de asemenea peste avansul anual de 0,5% consemnat în 2023, dar sub așteptările din toamnă privind un avans de 1,3%.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica