Ziare.com

Dezastrul economic va trebui sa astepte: 2012, an pentru rezolvarea problemelor

de Teodora Bodeanu
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 22:08

   

Dezastrul economic va trebui sa astepte: 2012, an pentru rezolvarea problemelor
Mediul economic nu duce lipsa de prezicatori care anunta dezastrul pentru 2012, insistand ca acesta va fi anul in care se va decide daca Europa va supravietui in forma actuala sau nu. Totusi, la o privire mai realista, 2012 nu se anunta drept un an de criza, dar nici unul in care vor fi rezolvate toate problemele.

Desi unii economisti sunt gata sa parieze pe faptul ca, in 2012, fie se va efectua un pas major in integrarea europeana, ducand la o adevarata uniune fiscala, fie zona euro se va dezintegra, ducand la cea mai mare criza financiara din istorie, cel mai probabil nici unul din aceste scenarii nu este plauzibil, sustine economistul Barry Eichengreen, profesor la Universitatea Berkeley.

Colapsul zonei euro ar reprezenta, fara indoiala, o calamitate din punct de vedere economic. Insa, tocmai din acest motiv, Banca Centrala Europeana va interveni in piata obligatiunilor italiene si spaniole, iar guvernele celor doua tari vor folosi acest timp de respiro pentru a implementa masurile de austeritate promise.

Anul nu va trece fara durerile unei recesiuni. De fapt, sustine economistul, intr-un comentariu pentru Project Syndicate, simplul fapt ca bancile trebuie sa se recapitalizeze si nesiguranta ce planeaza asupra monedei unice indica, deja, existenta unei recesiuni.

In plus, masurile pentru stimularea cresterii economice, in tari precum Italia, vor inrautati lucrurile, in prima instanta. De exemplu, efectul initial al reducerii costurilor de concediere si angajare va determina disponibilizarea angajatilor redundanti. Totusi, reformele care asigura o crestere pe termen lung ii linistesc pe investitori.

Zona euro nu se va prabusi in 2012, insa acest lucru nu inseamna ca va exista o rezolvare definitiva pentru criza prin care trece, avand in vedere ca nici integrarea de care s-a vorbit la summit-ul din Bruxelles nu se va putea realiza atat de rapid.

Pas de melc in Statele Unite

In SUA, ultimele date arata ca produsul intern brut a crescut cu 3 procente, in al patrulea trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2010. Un rezultat bun, dar care nu trebuie sa ne impresioneze, sustine economistul.

Sprijinul financiar acordat de stat pentru aceasta crestere va fi retras, in timp ce piata imobiliara, ce da semne de stabilizare, va fi marcata, in continuare, de preturi mici, luand in considerare inventarul detinut de bancile ce au trecut la executari silite.

Aceste lucruri sugereaza faptul ca accelerarea cresterii economice, inceputa in trimestrul al treilea din acest an, nu va putea fi sustinuta pe termen lung.

In acelasi timp, daca va exista o incetinire semnificativa, Rezerva Federala va raspunde printr-o noua tura de injectare de bani in economie. Astfel, chiar daca nu va inregistra o crestere economica de 3 la suta, SUA ar trebui sa evite reintrarea in recesiune.

Economia chineza trebuie sa schimbe macazul

Pana si China va avea oarece probleme. Pentru 2012, se estimeaza o crestere economica de 7,5 - 8 la suta, ceea ce este putin, pentru o tara ca a avut o rata de crestere cu doua cifre in ultimii ani. Pe de alta parte, nu este nici "explodarea" bulelor - imobiliara, piata financiara - pe care o prezic pesimistii.

De altfel, Banca Mondiala si Fondul Monetar International estimeaza o majorare de 8,5 - 9 procente a PIB-ului chinezesc, insa nu se ia in considerare moderarea inregistrata pe piata imobiliara. Chiar daca scaderea cererii de locuinte nu a condus, inca, la o reducere a preturilor, s-a diminuat semnificativ numarul tranzactiilor, iar, unde exista mai putine tranzactii, in cele din urma vor exista si ieftiniri.

Din fericire, China are un plan economic pe termen lung, iar Guvernul poate interveni rapid pentru a stopa tendintele negative. Si, foarte important, daca economiile europene si americane nu se vor prabusi, exporturile din China vor reprezenta, in continuare, un motor de crestere esential.

Prin urmare, avand in vedere ca, in mod realist, toate marile puteri ale lumii ar trebui sa aiba un an economic de usoara crestere sau stagnare, 2012 nu are cum sa fie un an dezastruos. Pe de alta parte, aceasta cale nu poate continua la nesfarsit, sustine economistul. Europenii trebuie sa gaseasca solutii reale care sa conduca la o crestere sustinuta, SUA trebuie sa depaseasca polarizarea politica, iar China trebuie sa-si echilibreze economia, trecand de la un motor de crestere bazat pe constructii si exporturi la unul bazat pe consumul intern.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2167 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Statele Unite

Regina se misca ca un pion.

 

Iar Europa-i nebunu', care dă din colt-in-colt, fiindcă s-a

luat după politruci si a inventat (si nu "emis") o asa-zisă monedă, care n-are caracterul unui "ban" adevărat, nefiind emis de nicio entitate statală si nevand nicio reglementare legislativă proprie.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor