Creșterea costurilor vieții i-a adus pe tot mai mulți britanici în situație disperată: Piața neagră pentru alimente, o tristă realitate

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 17:05
3190 citiri
Creșterea costurilor vieții i-a adus pe tot mai mulți britanici în situație disperată: Piața neagră pentru alimente, o tristă realitate

Britanicii au ajuns să se aprovizioneze cu mâncare de pe piața neagră, în condițiile în care nu își mai permit să își cumpere alimentele esențiale din supermarketuri.

Ei sunt mai dispuși să cumpere bunuri furate decât să se fure de la magazin, ceea ce a adus o explozie furturilor din supermarketuri, infracționalitatea ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie.

Ponderea gospodăriilor cu membri aflați în nesiguranță alimentară practic s-a dublat între 2022 și 2023 în Marea Britanie.

Pierderi uriașe pentru retaileri

Bunuri precum carnea, brânza și dulciurile sunt furate în cantități mari pentru a fi vândute persoanelor afectate de costul ridicat al vieții, scrie The Guardian.

Comercianții cu amănuntul raportează că 2023 a fost un an record pentru furturi, costând industria 1 miliard de lire sterline, conform estimărilor British Retail Consortium.

De asemenea, datele Ministerului de Interne arată că infracționalitatea a atins cel mai înalt nivel de când au început înregistrările, în timp ce proporția incidentelor de furturi care au condus la acuzații în instanță a scăzut.

Criza costului vieții i-a făcut pe oameni ”să se gândească la modalități alternative de a-și procura articole care sunt esențiale pentru ei”, declară Andrew Goodacre, directorul executiv al British Independent Retailers Association, potrivit sursei citate.

Magazinele, care nu s-au confruntat cu furturi în trecut, au raportat că hoții golesc rafturi întregi în câteva secunde.

”Cred că asta se datorează faptului că piața neagră a devenit mult mai mare”, explică Andrew Goodacre.

Băncile de alimente, tot mai solicitate

Pagina oficială a Parlamentului Britanic arată că 17% dintre gospodăriile din Marea Britanie erau ”în nesiguranță alimentară” în iunie 2023, în creștere de la 8,8% în ianuarie 2022 și 7,4% în ianuarie 2021.

Starea de nesiguranță alimentară descrie situația în care membrii gospodăriilor au mâncat mai puțin decât au avut nevoie sau au petrecut cel puțin o zi fără să mănânce, pentru că nu au avut acces la alimente sau nu și-au permis să și le cumpere.

Peste 760.000 de oameni au folosit o bancă de alimente Trussell Trust pentru prima dată în 2022/23, o creștere cu 38% față de 2021/22. În 2022/2023, Trussell Trust a furnizat 2,99 milioane de pachete cu alimente de urgență pentru trei zile.

Prețurile alimentelor au crescut din a doua jumătate a anului 2021. Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au fost cu 19,1% mai mari în cele 12 luni până în martie 2023, cel mai ridicat din 1977. În vara lui 2023, inflația alimentelor era de 14,8%.

În iulie și august 2023, 56% dintre adulții din Marea Britanie au raportat o creștere a costului vieții în comparație cu luna anterioară, conform Oficiului pentru Statistică Națională (ONS).

Dintre aceștia, 97% au văzut că prețul cumpărăturilor lor a crescut, iar 47% au început să cheltuiască mai puțin pentru produse esențiale, inclusiv pentru alimente, creșterea costului vieții părând să crească insecuritatea alimentară a gospodăriilor.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica