Cele mai stupide momente din 2011 care au marcat economia (I)

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 13:31
2760 citiri
Cele mai stupide momente din 2011 care au marcat economia (I)
Foto: Money CNN

2011 a fost un an greu pentru economie, cu momente din cele mai tensionate care au facut pietele sa o ia razna.

Insa toate aceste momente au fost provocate tot de oameni. Ca au fost politicieni, investitori sau magistrati care prin deciziile lor au schimbat cursul unor afaceri, e prea putin important.

Ce poate sa-ti faca acum mintea sa-ti stea in loc, insa, este faptul ca unele dintre deciziile care au facut o lume intreaga sa-si tina respiratia de frica sa nu se dezumfle Pamantul au fost atat de stupide ca nu stii daca iti vine sa plangi sau sa razi cand iti aduci aminte de ele.

Money CNN a trecut in revista cateva dintre aceste momente "cheie" ale lui 2011.

Criza datoriilor americanilor

"Stupizi. Parca sunt o republica bananiera" - acestea au fost cateva dintre cuvintele folosite pentru a-i descrie pe congresmanii americani in timpul discutiilor pe tema ridicarii plafonului datoriei SUA.

Pentru a va aduce aminte, unii membri ai Congresului erau dispusi sa riste intrarea tarii in faliment, doar sa nu mai imprumute alti bani. Si pentru ce erau banii? Pentru platile ce trebuiau facute in urma politicilor autorizate de ... da, de Congres.

Principiul dupa care se ghidau era nobil. Da, SUA nu se pot imprumuta la infinit. Dar sa faci tot acest circ, in urma caruia SUA si-au pierdut si pretiosul rating AAA, a fost o dovada de ce poate face omul cand nu gandeste foarte mult.

Banii care s-au evaporat

Pentru multi care se invart pe Wall Street, Jon Corzine, fostul CEO al casei de brokeraj MF Global, este acel Grinch care a furat Craciunul.

Mii de investitori si-au pierdut banii, sute de angajati si-au pierdut locurile de munca dupa falimentul MF Global din octombrie.

Suma care a dus la prabusirea MFG a fost 1,2 miliarde de dolari. Care au disparut pur si simplu. Unde? "Pur si simplu nu stiu unde s-au dus banii", a spus Corzine.

Blackberry - Am rezolvat problema. O aplicatie cadou?

Utilizatorii de Blackberry s-au trezit anul asta ca brusc ca nu mai pot beneficia de sistemul de Internet, email si messaging.

Primii au fost afectati clientii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Era o luni, 10 octombrie. Pana marti "fenomenul" se raspandise si in America de Sud. In acea seara, reprezentantii RIM au asigurat clientii ca problema a fost identificata si rezolvata.

Insa miercuri s-au trezit in pana si utilizatorii din Statele Unite si Canada. Problema a fost rezolvata abia joi. Declaratiile conducerii nu au facut decat sa incurajeze tot mai multi clienti sa dea RIM in judecata, procese ce vor ingropa compania.

Iar aplicatiile facute cadou in semn de recunostinta celor care nu au renuntat inca la produsele RIM nu au facut decat sa-i enerveze pe utilizatori.

Calmati pietele, eroare tehnica!

Criza datoriilor din zona euro a fost si inca este subiectul principal de pe tabla economiei lui 2011. Iar ochii investitorilor au fost in toata aceasta perioada atintiti asupra ratingurilor tarilor europene.

In acest context, cand Standard & Poor's a anuntat ca a retrogradat Franta, isteria pe piete a fost un lucru ce era logic sa se intample.

Agentia de rating a trimis repede un mesaj prin care a spus ca retrogradarea Frantei a fost... o eroare tehnica. Insa nici pana acum pietele nu s-au calmat complet, avand in vedere ca Franta chiar este pe lista candidatelor la pierderea ratingului maxim.

Senzatii tari cu United Airlines

Companiile aeriene de obicei retrag pentru totdeauna din circulatie numerele curselor care au sfarsit tragic.

Insa, in mai, United Airlines a refolosit din greseala doua dintre numerele celor mai faimoase accidente aviatice - United 93 si United 175 - cursele care au fost deturnate in tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001.

Cum anul asta se implineau si 10 ani de la tragedie, United si-a cerut repede scuze si a retras cursele inainte ca vreuna sa se ridice de la sol.

Mai multe astfel de situatii care acum va starnesc poate rasul, fara sa stiti ca inca le simtiti efectele va vor fi prezentate pe Ziare.com marti, 27 decembrie

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#greseli financiare 2011, #erori economice 2011, #datorii zona euro, #rating investitii , #criza economica mondiala