Fostul consilier al lui Obama: Criza s-ar putea transforma intr-un razboi

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 22:42
4250 citiri
Fostul consilier al lui Obama: Criza s-ar putea transforma intr-un razboi
Foto: Arhiva

Fostul consilier economic al presedintelui Barack Obama apreciaza ca Europa trebuie sa-si recapitalizeze bancile imediat, pentru a evita riscul unui colaps financiar.

Austan Goolsbee a declarat, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca actuala criza a datoriilor din zona euro constituie o amenintare majora pentru economia si exporturile Statelor Unite, insa bancile centrale incearca sa previna o contagiune.

Problema datoriilor suverane va continua sa afecteze capitalul bancilor, iar ipoteza falimentului nu este exclusa.

Liderii europeni vor fi nevoiti, in cele din urma, sa recapitalizeze aceste banci, a declarat fostul consilier al lui Obama, precizand ca masura este vitala pentru a preveni prabusirea sistemului financiar.

"Va fi, intr-adevar, scumpa. Am vazut cat de nepopulara a fost masura in Statele Unite si in celelalte tari in care a fost aplicata. Dar recapitalizarea este vitala. Orice Guvern si-ar putea recapitaliza bancile in mod direct sau Europa ar putea oferi Bancii Centrale Europene bani pentru a crea un fond pentru a sprijini statele datoare si pentru a acoperi golurile bancilor cu probleme. (...)

In primul rand, cu cat asteptam mai mult, cu atat costurile vor fi mai mari. In al doilea rand, in lipsa unei strategii de dezvoltare pentru sudul Europei, aceste probleme vor aparea din nou", a avertizat Goolsbee.

"Dar ne jucam cu focul aici. Pentru ca in cazul in care Grecia intra in incapacitate de plata, vor avea probleme si institutiile financiare care detin titlurile de stat grecesti. Acest lucru ar provoca, probabil, intrarea in insolventa a catorva banci", a adaugat aceasta, referindu-se la un eventual faliment al Greciei.

Economistul a adaugat ca "actuala criza financiara diferita de cea din 2008. Este una creata de Europa, nu de Statele Unite".

"Daca Europa nu rezolva problema bancilor subcapitalizate, situatia poate deveni explozibila si se poate transforma intr-un razboi la nivel global", a conchis fostul consilier.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Austan Goolsbee cosilier Obama, #Austan Goolsbee criza razboi , #criza economica mondiala