Presa internationala - Brazilia anunta existenta unui "razboi al valutelor"

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 09:03
2366 citiri
Presa internationala - Brazilia anunta existenta unui "razboi al valutelor"

A fost declansat un "razboi international al valutelor", conform ministrului brazilian de Finante, Guido Mantega, in conditiile in care guvernele din intreaga lume fac eforturi pentru devalorizarea monedei proprii, astfel incat sa obtina o competitivitate mai buna la exporturi.

Comentariile facute de Mantega vin dupa o succesiune de interventii ale bancilor centrale din Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, in incercarea de a-si face propriile monede mai ieftine fata de moneda comerciala principala, de obicei dolarul american, informeaza Reuters.

China, o economie axata preponderent pe exporturi, a continuat sa-si devalorizeze moneda, in ciuda presiunilor venite dinspre Statele Unite, in vreme ce oficialii din tari precum Singapore pana in Columbia au avertizat cu privire la intarirea propriei monede.

"Suntem in mijlocul unui razboi international al valutelor. Acest lucru ne ameninta, deoarece ne afecteaza competitivitatea", a declarat Mantega. Prin afirmarea publica a unui "razboi al valutelor", ministrul brazilian a admis ceea ce politicienii discutau, de obicei, in privat: cresterea numarului de tari care considera ca o moneda mai slaba reprezinta o sansa in plus de revenire economica.

O moneda mai slaba face ca exporturile tarii respective sa fie mai ieftine, potentand astfel o sursa de crestere economica pentru economii ce se lupta in incercarea de a depasi efectele crizei globale.

Proliferarea tarilor care incearca sa administreze artificial cursul de schimb al propriei monede face din ce in ce mai dificila coordonarea la nivel global a acestor masuri.

Coreea de Sud, gazda urmatoarei intalniri G20 din noiembrie, este sceptica cu privire la propunerea acestei probleme in agenda intalnirii, partial de teama reactiei Chinei, ai carei reprezentanti s-ar putea simti ofensati, China fiind principalul partener comercial al Coreii de Sud.

Dolarul american s-a depreciat cu 25 procente in fata realului brazilian de la inceputul acestui an, realul devenind una dintre monedele cu cea mai buna performanta din lume, conform Bloomberg.

Totusi, in ciuda declaratiilor agresive ale ministrului de Finante, Brazilia a reusit pana in prezent sa nu adopte nicio masura impotriva aprecierii propriei monede, alta decat interventia in piata forex locala.

Banca centrala a cumparat in ultimele doua saptamani cate un miliard de dolari pe zi - de 10 ori mai mult decat cumpara in medie, in lunile recente - insa miza acestor miscari a fost, teoretic, aceea de absorbtie a banilor care intrau in tara pentru a lua parte la misiunea de actiuni a Petrobras, compania petroliera nationala, in valoare de 67 miliarde de dolari.

"Exista o distanta intre retorica si actiune", a declarat Tony Volpon, director de cercetare pe piete emergente din Americi, la Nomura Securities in New York.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#criza Americi, #razboiul valutelor, #interventii banca centrala, #devalorizare valute , #criza economica mondiala