Romania, afectata de criza din Letonia?

Joi, 11 Iunie 2009, ora 23:52
2595 citiri
Romania, afectata de criza din Letonia?
Foto: Daylife

Caderea unei singure companii a dus la prabusirea unui sistem intreg, in cazul domeniului financiar. Se poate intampla la fel si in cazul Europei de Est, se intreaba analistii, uitandu-se cu atentie la Letonia, ale carei datorii externe au ajuns la 140% din PIB.

Preferata investitorilor straini la inceputul acestui deceniu, Letonia are, in prezent, un deficit bugetar apropiat de 25% din produsul intern brut, printre cele mai mari din lume.

Corectarea acestor bilanturi ar fi fost foarte dificila chiar si in conditii economice perfecte, insa criza a blocat investitiile straine si a provocat si o incapacitate de plata.

Pe langa problema evidenta pentru Letonia, criza din aceasta tara influenteaza statele din zona si nu numai. Estonia si Lituania au situatii macroeconomice si vulnerabilitati similare, precum si Bulgaria si Romania, sunt de parere analistii de la Forbes.

De asemenea, ar avea de suferit Suedia, mai multe banci din aceasta tara fiind expuse amplu in Balcani.

Economia Letoniei este tinuta "in viata" artificial. Desi s-a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International, pentru un imprumut de 7,5 miliarde de euro, guvernul estimeaza o contractare de 18 procente, in 2009, comparativ cu anul precedent, acesta fiind unul dintre cele mai rapide ritmuri de scadere din intreaga lume.

Deocamdata, nu se stie daca Letonia o sa primeasca prima transa din imprumut, de 1,7 miliarde de euro, ce ar trebui sa intre in tara la sfarsitul lui iunie, din cauza faptului ca nu a reusit sa ajunga la un deficit bugetar de 5%, cerut de FMI.

Problema nu este reprezentata de cheltuielile necugetate ale guvernului, ci de faptul ca scaderea economica a fost cu mult mai accentuata decat estimarile de acum sase luni, cand s-a incheiat acordul.

O problema majora o constituie si intrarea in incapacitate de plata, aproximativ 90% dintre credite fiind in monede straine. Din cauza masivei deprecieri a monedei nationale, foarte multe persoane si companii vor intra in incapacitate de plata, intr-o perioada foarte scurta de timp, accentuand stresul asupra bancilor.

Cum vor fi afectati vecinii?

Din cauza legaturilor comerciale si financiare puternice, dar si a asemanarilor macroeconomice, criza din Letonia se va extinde, cu siguranta, si in Estonia si Lituania, principalii parteneri de comert.

Desi Letonia este considerata veriga slaba, dintre cele trei, si celelalte doua state se confrunta cu deficite bugetare formate din doua cifre, fiind afundate in recesiune.

Pe de alta parte, cresterea economica a Suediei ar putea avea de suferit, din cauza extinderii in Balcani pe domeniul financiar. Bancile suedeze au imprumutat, in Balcani, sume echivalente a 20% din produsul intern brut.

Potrivit reprezentantilor Danske Bank, aceste credite ar putea costa Suedia intre 2 si 6% din PIB, in urmatorii cativa ani, in functie de numarul datornicilor.

Legaturile dintre Letonia si restul Europei Centrale si de Est sunt destul de reduse, insa problemele sale ar putea trage un semnal de alarma, atragand atentia asupra asemanarilor si vulnerabilitatilor.

Ca si tarile baltice, Bulgaria foloseste un sistem fix de rata de schimb, iar criza letona ar putea zdrobi increderea si in moneda bulgara.

Romania si Ungaria au sisteme flexibile de schimb valutar, dar, ca si Letonia, au avut nevoie de acorduri de imprumuturi cu FMI. Astfel, se demonstreaza ca un pachet de stimuli financiari nu este deajuns pentru a salva o tara de la recesiune.

Si alte tari din zona au probleme, printre acestea numarandu-se Republica Ceha, Polonia si Slovacia, insa nici una nu se confrunta cu o criza atat de pronuntata. De exemplu, Slovacia a reusit sa intre in zona euro, la inceputul acestui an, iar Polonia s-a calificat pentru o linie de credit de 20,5 miliarde de euro din partea FMI.

In mod indirect, chiar si zona euro ar putea fi afectata de prabusirea Letoniei, daca economiile din centrul si estul Europei vor avea de suferit. Majoritatea bancilor vestice au retele de subsidiare foarte bine dezvoltate in aceste zone, ceea ce ar insemna ca bancile-mama ar trebui sa faca eforturi mari, pentru a le mentine pe linia de plutire.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#criza economica Letonia, #Letonia influenteaza Europa , #criza economica romania