Merkel si Sarkozy se lupta pentru euro

Luni, 07 Iunie 2010, ora 18:01
2577 citiri
Merkel si Sarkozy se lupta pentru euro
Foto: Daylife

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se vor intalni, pe 14 iunie, pentru a gasi o rezolvare pentru criza euro, in timp ce ministrii de Finante din zona euro au semnat un acord prin care toate tarile ce folosesc moneda unica sunt obligate sa garanteze pentru imprumuturile acordate statelor cu dificultati financiare.

Cele doua mari puteri europene s-au "ciocnit" de multe ori de la inceputul recesiunii mondiale, cel mai recent din cauza pachetului de sprijin financiar pentru Grecia, in valoare de 110 miliarde de euro, iar apoi de 750 de miliarde de euro pentru toata zona euro, negocierile fiind extrem de dificile, potrivit analistilor.

"Exista tensiuni teribile. Merkel si Sarkozy se enerveaza foarte tare unul pe celalalt", a declarat Claire Demesmay, de la Consiliul German pentru Relatii Externe, citata de AFP.

Guvernul din Paris da vina pe cel din Berlin pentru intarzierea planului de salvare pentru zona euro, provocand, astfel, o crestere considerabila a costurilor. Oficialii francezi argumenteaza ca, in luna ianuarie, pachetul de salvare ar fi costat doar 15 miliarde de euro, fata de 750 de miliarde, a cat s-a ajuns in mai.

In plus, cand planul a fost, in sfarsit, anuntat, Nicolas Sarkozy a declarat ca acesta a fost facut de francezi, in masura de 95 la suta, atragandu-si mania Berlinului.

Tensiunile au crescut in momentul cand ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde, a indraznit sa sugereze Germaniei sa-si reduca dependenta de exporturi si sa stimuleze cererea interna, pentru a ajuta restul zonei euro.

Principalul subiect pe agenda de discutii va fi noua guvernare economica a Europei. Sarkozy a cerut un "guvern economic" complet, cu un serviciu civil aferent care sa stabileasca politicile pentru cele 16 tari care utilizeaza moneda euro.

Merkel a respins categoric astfel de propuneri, fiind ingrijorata de independenta Bancii Centrale Europene.

"Vechile discutii privind coordonarea economica au reaparut, dar, de aceasta data, mizele sunt enorme pentru Europa", a declarat Frank Baasner, directorul Institutului Franco-German din Germania.

Diplomati din ambele tabere au declarat ca, la acest moment, intalnirea dintre cei doi lideri nu va produce o pozitie comuna asupra coordonarii europene la nivel economic.

"Motorul franco-german functioneaza. In ultimii trei ani, a fost prezent la toate marile intalniri", a spus un oficial francez, facand referire la summit-ul UE ce va avea loc pe 17 iunie. De altfel, intalnirea dintre Sarkozy si Merkel ar fi trebuit sa aiba loc pe 7 iunie, insa cei doi au amantat, oficialii germani declarand ca fiecare tara trebuie sa lucreze la coordonare.

De asemenea, analistii sunt de parere ca tensiunile dintre cele doua state, au, de obicei, rezultate pozitive pentru Europa. "Este chiar bine ca lucrurile nu merg bine in acest moment. Totul a devenit usor simbolic si trebuie sa gasim solutii concrete. Jacques Chirac (fostul presedinte francez - n.red.) si Gerhard Schroeder (fostul cancelar german - n.red.) se intelegeau foarte bine, dar acest lucru a ajutat deloc Europa", a explicat Ulrike Guerot, seful Consiliului European pentru Afaceri Externe.

Acordul pentru pachetul de sprijin de 750 de miliarde de euro, semnat in sfarsit

Intalnirea dintre cei doi lideri europeni are loc si pe fondul semnarii acordului pentru pachetul de sprijin care va fi oferit tarilor din zona euro cu probleme financiare, eveniment desfasurat luni, in Luxemburg.

Potrivit analistilor, scopul acordului este mentinerea ratingului AAA, toate tarile din zona euro fiind obligate, prin acest acord, sa garanteze pentru imprumuturi.

Printre subiectele luate in discutie s-a numarat rolul Parlamentelor nationale si conditiile in care se vor putea face imprumuturile. La primul punct, s-a decis ca nu va fi nevoie de "unda verde" din partea Parlamentelor pentru activarea imprumuturilor. Germania, Austria, Tarile de Jos si Finalanda preferau un astfel de sistem de autorizare. In al doilea caz, s-a hotarat ca imprumuturile vor fi oferite in conditiile de pe piata.

Prin obligarea de a garanta din partea tuturor celor 16 tari din zona euro, se spera ca toate sa poata obtine un rating AAA, potrivit Reuters, citata de Les Echoes. Germania s-a opus unui asemenea mecanism, dorind ca fiecare tara sa garanteze doar o cate o parte din credit.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#intalnire Sarkozy Merkel, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #criza financiara zona euro , #criza financiara