Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?

Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:42
7236 citiri
Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?
Foto: Hepta.ro

Europa se confrunta in acest moment cu trei crize: cea financiara din zona euro, care are in centru Grecia, fenomenul migratiei si o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Insa este posibil ca aceste bombe sa se detoneze in acelasi timp si sa se creeze un fenomen de tip "furtuna perfecta"?

Alex Barker, jurnalist la Financial Times, este cel care-si pune aceasta intrebare pe blogul publicatiei.

El arata ca fiecare dintre cele trei crize care bantuie Europa pune mari dificultati tarilor de pe Batranul Continent si analizeaza riscul ca acestea sa convearga in asa fel incat sa ajunga sa se intrepatrunda si sa loveasca in plin blocul comunitar.

Trei, Doamne, si toi trei!

Toate cele trei bombe cu ceas ar putea exploda in vara, aproape concomitent, ceea ce ar duce la crearea unei "furtuni perfecte".

Comisia Europeana avertizeaza: Grecia risca excluderea temporara din Schengen

Cea mai mica dintre ele este Grecia. Jurnalistul FT aminteste ca riscul ca sa iasa din zona euro nu mai este la ordinea zilei, insa Guvernul de la Atena tot trebuie sa adopte niste masuri dure, nepopulare, in special in zona pensiilor.

Un an de Syriza: Tsipras, hotarat sa reformeze sistemul pensiilor, in pofida tulburarilor sociale

Politicienii eleni au ajuns la un consens in legatura cu planul de reforme ce trebuie adoptat ca urmare a ajutorului primit de la creditori, insa acest echilibru obtinut cu greu s-ar putea destrama in cazul in care tensiunile legate de imigranti vor escalada, iar prabusirea Schengen va avea loc, asa cum si-au exprimat ingrijorarea multe voci importante la nivel european.

Sefa FMI avertizeaza: Criza refugiatilor compromite supravietuirea Schengen

Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European

Daca va fi inchisa granita cu Macedonia din cauza fluxului prea mare de refugiati, atunci presiunea pe umerii liderilor greci va fi una uriasa.

Mujtaba Rahman, analist la think-tank-ul Eurasia Group, avertizeaza ca acest scenariu va inflama sentimentul nationalist in Grecia, va complica planul de salvare pus la cale de creditori, il va forta pe premierul elen Alexis Tsipras sa renegocieze termenii intelegerii, astfel ca posibilitatea unei Grexit va reaparea, arata CNBC.

Cel mai probabil, "daca se va inchide granita pentru mai mult timp, atunci acest lucru va conduce la alegeri anticipate", noteaza Mujtaba Rahman.

La randul sau, jurnalistul FT arata ca statul elen se va descurca pana in iulie, data la care trebuie sa ramburseze un imprumut in valoare de 3,5 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana. Dar e posibil ca inainte de acest termen, pe scena politica elena sa existe scantei, ce s-ar putea transforma intr-un adevarat foc de artificii.

Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut

Perioada verii va fi marcata si de un alt eveniment important: referendumul din Marea Britanie privind apartenenta la UE, care ar putea fi organizat pe 23 iunie.

Aceasta tara nu este in Schengen si nici in zona euro, insa populatia este sensibila la problemele de pe continent.

Referendumul pe Brexit s-ar putea tine in iunie 2016

Tocmai de aceea, premierul David Cameron a aratat un efect pervers al iesirii din UE. Si da, are legatura cu refugiatii.

Marea Britanie are un tratat cu Franta care ii permite sa faca controale la granita. Dar daca Brexit-ul se va materializa, atunci intelegerea va pica, iar peste 50.000 de azilanti ar putea trece frontiera in Regat in fiecare an, transmite The Telegraph.

Dupa cum se observa, atat Grexit-ul, cat si Brexit-ul se invart in jurul crizei imigrantilor. Pana acum, Bruxelles-ul nu a oferit o solutie pentru valurile de refugiati. Cati mai primim in UE? Unde ii cazam? Cum ii integram? Sunt doar cateva intrebari la care inca nu a fost oferit un raspuns.

Iar pana la vara numarul lor se va inmulti.

Angela Merkel cere UE sa ofere migrantilor cai legale de a ajunge in Europa si sa instituie noi cote

Cu toate acestea, jurnalistul FT considera ca scenariile sunt, intr-adevar, infricosatoare, insa exista o sansa mica pentru ca "furtuna perfecta" sa se materializeze, adica toate cele trei crize sa explodeze in acelasi timp.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#criza Europa, #criza refugiati Europa, #criza Grecia, #criza Brexit, #efecte criza imigranti , #criza