Planurile Guvernului, zadarnicite de criza din zona euro

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:02
2774 citiri
Planurile Guvernului, zadarnicite de criza din zona euro
Foto: Arhiva

Amplificarea crizei financiare, recesiunea si nesiguranta perpetua din zona euro vor avea efecte negative asupra perspectivelor de crestere din Europa emergenta, inclusiv Romania si Asia Centrala, avertizeaza reprezentantii Bancii Mondiale, avand potentialul de a rasturna planurile Guvernului vizand tintele economice, deja revizuite in scadere.

"Deja este clar ca tinta care fusese stabilita anul trecut pentru 2012 a devenit prea ambitioasa. Acest lucru a fost spus de mai multe institutii internationale - BERD, Comisia Europeana, care au revizuit in scadere cresterea economica pe 2012 pentru Romania. In ultima vreme, chiar si autoritatile romane, inclusiv Institutul de prognoza, au revizuit in jos cifrele. Este evident ca tendinta este de scadere. In plus, rezultatele pe primul trimestru nu sunt foarte incurajatoare si ar fi foarte surpinzator sa realizam tinta din 2012 asa cum s-a propus", a spus analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Iar aceasta scadere va influenta, desigur, toti ceilalti indicatori, in primul rand deficitul bugetar.

"Eu nu cred ca, in conditiile in care cresterea economica este mai redusa, in cazul veniturilor bugetare se va putea compensa prin alte cai, cum ar fi combaterea evaziunii fiscale. Este bine ca se incearca combaterea evaziunii fiscale, este bine ca se aduc niste venituri suplimentare la buget, dar tare ma indoiesc ca acestea vor fi suficiente pentru a compensa scaderile de venituri produse de cresterea economica sub asteptari.

Cred ca, in momentul de fata, cuvantul de ordine trebuie sa fie prudenta. Nu sunt factori care pot produce surprize pozitive", a adaugat analistul.

Cauzele revizuirilor sunt, in primul rand, de natura externa, in conditiile in care suntem foarte dependenti de ceea ce se intampla in jur, in special in Europa.

"Ceea ce putem face pe plan intern este sa evitam sa suplimentam necazurile pe care le avem, facandu-ne noi insine probleme. Riscuri exista destule, suntem intr-un an electoral in care, de obicei, sunt tentatii de a face niste gesturi care sunt nesustenabile", avertizeaza Dochia.

Criza din zona euro este, mai degraba, un razboi de uzura al pietelor de obligatiuni in momentul acesta, alimentata de o comunicare defectuoasa, este de parere analistul Lucian Davidescu.

"Exista o usoare schizofrenie la nivel de comunicare pentru ca, desi realitatile se schimba constant, au ramas aceleasi reflexe, in sensul ca, in momentul in care apare o stire negativa despre o tara, investitorii reactioneaza foarte rau, dobanzile se duc in sus. Isteria este alimentata si de catre media si se ajunge la o escaladare a lucrurilor pana la un punct critic, dupa care lucrurile se intorc la un tip de normal ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a explicat analistul.

In cazul unui colaps in zona euro, situatia pentru Romania nu va fi foarte roz, dar acesta nu va avea nici un impact fatal, in conditiile in care la noi se resimt oricum efectele.

"Trebuie sa fim foarte atenti sa observam ca, desi cauzele nu s-au produs in Romania, efectele s-au cam produs, in conditiile in care investitiile straine au scazut cu 8-10 in trei ani, este destul de clar ca nu prea mai are ce sa se intample foarte rau", a punctat Davidescu.

Statul intelept: s-a imprumutat in avans

Noua dimensiune a crizei, care are in plin plan tari precum Spania si Italia, ne afecteaza, totusi, in doua moduri, considera Aurelian Dochia.

"Pe de o parte, prin canalul pietelor financiare, cresterii sau mai degraba stagnarii economice in zona euro. Situatia din zonele periferice pare sa se intinda si catre zonele centrale ale regiunii; Franta, Olanda, Belgia au inceput sa fie afectate. Se vorbeste chiar de o usoara recesiune in zona euro si, prin urmare, nici cresterea din Romania nu poate sa fie prea robusta.

In ceea ce priveste canalele financiare, pietele europene ar putea sa fie mai greu de accesat, costurile de imprumut vor fi ridicate. Din fericire pentru noi, lucrurile au evoluat bine pana acum si cred ca Ministerul Finantelor a facut un lucru intelept imprumutandu-se in avans oarecum folosind conditiile favorabile in asa fel incat sa fim mai putin vulnerabili la ceea ce se va intampla pe pietele financiare europene in viitor", a conchis analistul.

"Dupa o recuperare modesta in perioada 2010-2011, cresterea Europa emergenta si Asia Centrala incetineste din nou, de la 5,5%, in 2011, la o prognoza de 3,4%, in 2012. Criza a lasat tarile din regiune cu un spatiu fiscal ingust, cu presiune continua asupra bancilor si cu un nivel ridicat al ratei somajului", a spus Philippe Le Houerou, vicepresedintele BM pentru regiunea Europa si Asia Cetrala.

Guvernul a ajustat in scadere prognoza de crestere economica pentru urmatorii trei ani, punand accentul pe reducerea in continuare a deficitului bugetar. Astfel, prognoza de crestere economica a fost redusa de la 4% la 1,7% pentru acest an si de la 4,5% la 3,1% pentru 2013, potrivit Programului de convergenta al Romaniei transmis in aprilie la Bruxelles. Pe de alta parte, deficitul bugetar a fost revizuit de la -3% la -2,3%. Pentru anul 2013, tinta de deficit bugetar a fost redusa la -1,5% de la -2,6%

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#crestere economica Romania, #Romania zona euro , #criza
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Criza vine si pleaca , dar ce faci cu prostia si coruptia care
Poza TRAIAN zeus
TRAIAN zeus
rank 1