Declarații șocante din partea unui reprezentant al IEF: Iarna caldă, marele noroc pentru UE! Ce poate aduce viitorul

Luni, 24 Iulie 2023, ora 11:14
2759 citiri
Declarații șocante din partea unui reprezentant al IEF: Iarna caldă, marele noroc pentru UE! Ce poate aduce viitorul

Țările europene au avut un mare noroc cu vremea caldă din iarna lui 2022, după ce au renunțat la gazele și petrolul rusesc, susține un reprezentant al Forumului Internațional al Energiei.

Tranziția energetică s-ar putea dovedi mult mai problematică decât s-a crezut inițial, mai ales dacă va pierde spijinul publicului, care trebuie să facă sacrificii pentru energia verde.

Iar următoarele două ierni s-ar putea să fie problematice pentru securitatea energetică a Europei.

Gazele naturale lichefiate – o soluție parțială

Iarna caldă din 2022 a fost ”probabil cel mai norocos lucru care s-a întâmplat” pentru Uniunea Europeană, în contextul stabilității energetice și al mizării pe importul de gaze naturale lichefiate, a declarat Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei - IEF, potrivit cnbc.com.

El a avertizat că următoarele două ierni ar putea pune probleme țărilor europene care au renunțat la importurile de gaze naturale și petrol din Federația Rusă, dar nu pot înlocui pe deplin aceste surse de energie doar bazându-se pe importurile de gaze naturale lichefiate - GNL.

Factorii politici la nivel mondial nu pot fi mulțumiți doar pentru că prețurile GNL au scăzut și sunt necesare mai multe investiții în energie regenerabilă pentru a se asigura că luminile continuă să rămână aprinse, a spus el.

Prețurile petrolului vor crește

Secretarul general al IEF atrage de asemenea atenția că prețurile petrolului vor înregistra o creștere importantă în a adoua parte a lui 2023.

Oferta la nivel global este în continuare inferioară cererii, în condițiile în care China și India, doi dintre cei mai mari consumatori de petrol imediat după SUA, solicită din ce în ce mai multă materie primă pentru economiile lor.

Cererea de petrol a revenit rapid la nivelurile de dinaintea pandemiei de coronavirus, ”dar aprovizionarea are o perioadă mai dificilă de recuperare”, a declarat Joseph McMonigle, adăugând că singurul factor care moderează prețurile în acest moment este teama de o recesiune care se apropie.

”Așadar, în a doua jumătate a acestui an, vom avea probleme serioase cu menținerea ofertei și, în consecință, veți vedea prețurile răspunzând la asta”, a declarat McMonigle, cu ocazia unei întâlniri a miniștrilor energiei din G20.

Tranziția energetică, în pericol

Securitatea energetică a devenit azi punctul central al summit-urilor precum G20, a semnalat McMonigle.

”Cu siguranță trebuie să continuăm tranziția energetică și toate opțiunile trebuie să fie pe masă”, a subliniat el, adăugând că prețurile și volatilitatea de pe piețele energetice trebuie urmărite îndeaproape.

”Sunt îngrijorat că, dacă publicul începe să facă legătura între prețurile ridicate și volatilitatea de pe piețele energetice și politicile climatice sau de tranziție energetică, vom pierde sprijinul public”, a mai spus el.

Mai ales că ”vom cere publicului să facă o mulțime de lucruri dificile și provocatoare pentru a permite tranziția energetică”, recunoaște secretarul general al IEF.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica