Vom plati impozite mai mari ca sa salvam bancile?

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 18:47
2307 citiri
Vom plati impozite mai mari ca sa salvam bancile?

Fondul Monetar International si-a trimis reprezentantii la Bucuresti pentru a continua evaluarea situatiei macroeconomice a tarii. Acestia vor sta in Romania pana pe 25 martie, timp in care vor avea intalniri cu oficiali guvernamentali si cu cei ai bancii centrale.

In timp ce pozitia Guvernului este clara: avem nevoie de un imprumut extern pentru a acoperi deficitul bugetar, pozitia BNR nu este foarte clara. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in urma cu mai putin de o luna, ca ar fi anormal ca statul sau banca centrala sa se imprumute pentru a finanta datoria externa privata.

Daca Isarescu nu si-a schimbat intre timp opinia, Romania s-ar putea sa nu mai imprumute 19 miliarde euro, atat cat sustin unele surse guvernamentale, ci mai putin de 10 miliarde euro, aceasta din urma suma fiind avansata de analistii Raiffeisen intr-un scenariu optimist.

Din cele 19 miliarde vehiculate in prezent (neconfirmate insa oficial), 12 ar trebui sa ia calea BNR pentru a ajuta la protejarea rezervei valutare a Romaniei, avand in vedere faptul ca banca centrala va trebui sa intervina in piata pentru a salva leul.

Cursul valutar va trebui echilibrat in conditiile in care cererea de valuta din partea companiilor, care au de platit datorii in valuta, va fi mare, iar intrarile de fonduri din strainatate se vor reduce.

Necesarul de finantare externa a Romaniei depinde de cat de mult va fi ajustat deficitul de cont curent si de gradul de reinnoire a liniilor de credit pentru sectorul bancar si cel non-bancar, al companiilor, sustine Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Un eventual imprumut extern nu ar ajuta doar la stabilizarea monedei nationale, ci ar trimite si un semnal clar de incurajare pentru investitorii straini. Sporirea atractivitatii ar putea ajuta Romania sa inregistreze crestere economica si in acest an, dupa cum sustin analistii economici.

Toate acestea vor avea si un pret. Inghetarea salariilor sau chiar disponibilizari in sistemul public, precum si majorarea TVA sau a cotei unice sunt doar cateva din conditiile pe care FMI le-ar putea impune Romaniei, asa cum s-a intamplat in cazul tuturor tarilor care au apelat la sprijinul institutiei financiare.

In conditiile in care principala problema de finantare este in sectorul privat, iar un eventual imprumut de la FMI ar fi acordat pentru acoperirea deficitului extern si, "in niciun caz" pentru deficitul bugetar, dupa cum sustine chiar Valentin Lazea - economistul sef al BNR, inseamna ca romanii vor trebui sa suporte eventuala majorare a fiscalitatii pentru a salva sistemul bancar.

Acesta din urma are o datorie externa pe termen scurt, scadenta anul acesta, de 11 miliarde de euro, ceea ce reprezinta jumatate din datoria privata totala a Romaniei.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#fmi, #imprum extern, #finantare datorie publica, #acoperire deficit bugetar , #deficit bugetar
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Care bănci care ne-au jecmănit cu dobînzii variabile ?