Deutsche Bank: Economiștii americani au desfăcut prea devreme șampania! SUA va intra sigur în recesiune în 2023

Luni, 19 Iunie 2023, ora 17:27
2146 citiri
Deutsche Bank: Economiștii americani au desfăcut prea devreme șampania! SUA va intra sigur în recesiune în 2023

Economia americană se va contracta la finele anului în curs, spun economiștii Deutsche Bank, care anunță că inclusiv 2024 va fi un an cu recesiune pentru Statele Unite.

Specialiștii băncii germane au o viziune puternic contrastantă cu optimismul din SUA, unde unii economiști vorbesc triumfalist despre ”recesiunea fără recesiune”.

Deutsche consideră că întreprinderile și consumatorii nu s-au adaptat încă la regimul actual al ratelor mari de dobândă, după un deceniu de rate negative sau zero.

Ce mai ține economia americană pe linia de plutire

Majorările agresive ale ratei de dobândă monetară operate în ultimul an de Rezerva Federală a SUA vor face ca economia americană să intre în recesiune în ultima parte a lui 2023, se arată în raportul ”The Clock Is Ticking (Ceasul ticăie – n.r.)” publicat recent de Deutsche Bank.

Specialiștii celei mai cunoscute bănci germane de investiții spun că economiștii americani s-au grăbit să declare că recesiunea a fost evitată și că ”au scos dopul sticlei de șampanie prea devreme”, estimând că luna octombrie 2023 va aduce aproape sigur recesiunea economiei SUA, potrivit fortune.com.

”Evitarea unei aterizări forțe ar fi fără precedent din punct de vedere istoric”, a avertizat David Folkerts-Landau, economistul șef al grupului care a întocmit raportul, explicând faptul că Washington-ul a declanșat un ciclu economic de boom-depresiune care acum se apropie de stadiul final.

Singurul lucru care ține în prezent economia SUA să nu intre pe teritoriu negativ sunt rezervele bănești strânse de consumatorii americani în timpul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Aceste rezerve se vor epuiza pe sfârșit de an, anticipează economiștii Deutsche Bank, prin urmare ei previzionează că recesiunea se va instala în prima lună a ultimului trimestru din 2023.

Recesiune în SUA și în 2024

Viziunea lor contrastează puternic cu optimismul recent al investitorilor de pe piața americană, precum și cu opiniile emise de mai mulți economiști americani că Rezerva Federală - FED a reușit aparent imposibilul, să ”răcească” o economie ”supraîncălzită” fără a declanșa o recesiune.

Singura consecință a majorărilor agresive de dobânzi operate de FED a fost scăderea puternică a prețurilor activelor, deci SUA au avut, cel puțin până acum, o ”recesiune fără recesiune”, potrivit unor economiști americani.

Economiștii Deutsche Bank nu împărtășesc însă aceste opinii, din contră: Raportul citat arată nu doar că sfârșitul lui 2023 va aduce economia americană în recesiune, dar nici 2024 nu se anunță a fi prea optimist.

SUA va fi singura economie din G7 care se va afla în 2024 în contracție, estimează economiștii băncii germane.

Dintre țările G7, cea mai bună performanță economică din 2024 ar putea avea Japonia, cu un avans economic de 0,8%, în timp ce atât Germania, cât și zona euro în ansamblu vor înregistra un avans economic de aproximativ 0,5%.

Deutsche Bank estimează că FED va începe să reducă agresiv ratele dobânzilor în martie 2024.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica