Comisia Europeana ancheteaza Germania

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:48
2056 citiri
Comisia Europeana ancheteaza Germania
Foto: BBC

Comisia Europeana a deschis o investigatie impotriva Germaniei, pentru a cerceta modul in care cea mai mare economie din zona euro isi gestioneaza finantele.

Ancheta a pornit de la faptul ca aceasta tara a atins un excedent comercial urias, de 20,4 miliarde de euro in septembrie, cu peste sapte miliarde mai mare decat in august.

Surplusul vine din exporturi, care au ajuns la 54,8 miliarde de euro, luna trecuta, in crestere cu 5,4% fata de septembrie 2012.

In acelasi timp, valoarea produselor importate de nemti a avut o crestere de 2,6%, ceea ce inseamna doar o usoara consolidare a cererii interne.

Insa excedentul comercial al Germaniei, care reprezinta 7% din PIB, limiteaza exporturile celorlalte tari din regiune, prin intarirea monedei euro, scrie Bloomberg.

Decizia CE vine la scurt timp dupa ce Trezoreria americana a criticat faptul ca cea mai mare economie de pe batranul continent trage in jos celelalte state si incetineste cresterea globala.

De exemplu, sustin oficialii americani, importul de produse din Spania si Grecia ar putea ajuta aceste state sa isi mai imbunatateasca economia.

FMI si SUA acuza: Germania nu ajuta economiile cu probleme. Ce raspund nemtii

De asemenea, si Fondul Monetar International s-a aratat nemultumit de surplusul comercial al Germaniei, facand apel la cancelarul Angela Merkel sa il reduca la un nivel acceptabil si pentru tarile partenere.

Germanii sustin, insa, ca nu isi vor face economia mai putin competitiva, deoarece ei au presat alte state europene sa isi reduca deficitul bugetar si sa inregistreze crestere prin reforme care sa duca la scaderea costurilor din sectorul locurilor de munca.

"In mod crucial, o crestere a cererii interne in Germania va ajuta la reducerea presiunea in crestere asupra cotatiei euro, usurand accesul la pietele mondiale pentru exportatorii de la periferie", a spus comisarul european Olli Rehn.

Germania a inregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare incepand din 1950, iar aproape 70% din exporturile sale au avut ca destinatie tari europene.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Comisia Europeana ancheta Germania, #Comisia Europeana investigatie Germania, #CE ancheta Germania, #CE investigatie Germania, #surplus comercial Germania, #excedent comercial Germania, #importuri exporturi zona euro , #exporturi