Comisia Europeana ancheteaza Germania

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:48
1904 citiri
Comisia Europeana ancheteaza Germania

Comisia Europeana a deschis o investigatie impotriva Germaniei, pentru a cerceta modul in care cea mai mare economie din zona euro isi gestioneaza finantele.

Ancheta a pornit de la faptul ca aceasta tara a atins un excedent comercial urias, de 20,4 miliarde de euro in septembrie, cu peste sapte miliarde mai mare decat in august.

Surplusul vine din exporturi, care au ajuns la 54,8 miliarde de euro, luna trecuta, in crestere cu 5,4% fata de septembrie 2012.

In acelasi timp, valoarea produselor importate de nemti a avut o crestere de 2,6%, ceea ce inseamna doar o usoara consolidare a cererii interne.

Insa excedentul comercial al Germaniei, care reprezinta 7% din PIB, limiteaza exporturile celorlalte tari din regiune, prin intarirea monedei euro, scrie Bloomberg.

Decizia CE vine la scurt timp dupa ce Trezoreria americana a criticat faptul ca cea mai mare economie de pe batranul continent trage in jos celelalte state si incetineste cresterea globala.

De exemplu, sustin oficialii americani, importul de produse din Spania si Grecia ar putea ajuta aceste state sa isi mai imbunatateasca economia.

FMI si SUA acuza: Germania nu ajuta economiile cu probleme. Ce raspund nemtii

De asemenea, si Fondul Monetar International s-a aratat nemultumit de surplusul comercial al Germaniei, facand apel la cancelarul Angela Merkel sa il reduca la un nivel acceptabil si pentru tarile partenere.

Germanii sustin, insa, ca nu isi vor face economia mai putin competitiva, deoarece ei au presat alte state europene sa isi reduca deficitul bugetar si sa inregistreze crestere prin reforme care sa duca la scaderea costurilor din sectorul locurilor de munca.

"In mod crucial, o crestere a cererii interne in Germania va ajuta la reducerea presiunea in crestere asupra cotatiei euro, usurand accesul la pietele mondiale pentru exportatorii de la periferie", a spus comisarul european Olli Rehn.

Germania a inregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare incepand din 1950, iar aproape 70% din exporturile sale au avut ca destinatie tari europene.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...