FMI, discutii cu reprezentantii BNR - falimentul personal, pe agenda

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 10:29
2031 citiri
FMI, discutii cu reprezentantii BNR - falimentul personal, pe agenda
Foto: Twitter/IMF

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti incepe, marti, cu o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in contextul crizei declansate de francul elvetian.

Vizita marcheaza a treia evaluare a acordului preventiv, informeaza B1 TV.

FMI a cerut studiu de impact pentru a evalua efectele pe care le-ar avea legea falimentului personal, care ar putea veni in ajutorul romanior cu credite in franci elvetieni, afectati de aprecierea cu peste 20% a monedei din Tara Cantoanelor.

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele.

Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca.

Avertismentul FMI pentru autoritatile din Romania (Video)

In replica, premierul Victor Ponta a precizat ca nu a vazut scrisoarea respectiva si ca aceasta tema trebuie discutata cu Parlamentul, nu cu Guvernul.

Reactia lui Ponta la avertismentul FMI: Nu comentez, nu am vazut

Ulterior, si-a nuantat declaratia, precizand ca PSD o sustine, ca partid de stanga, si ca deputatii social-democrati vor fi in favoarea unei legi care sa protejeze debitorii, iar cand a fost intrebat daca va vota aceasta lege, ca deputat, a raspuns: "Sa vad forma".

Ponta se dedubleaza din nou? Sustine Legea insolventei, dar vede daca o voteaza

Si CSM cere studiu de impact

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat aceasta propunere legislativa si a transmis ca nu se opune, de principiu, adoptarii unui act normativ privind insolventa persoanelor fizice, apreciind ca acesta trebuie elaborat doar dupa pregatirea sistemului judiciar si cu luarea in considerare a legislatiei in materie a altor state europene.

Insa CSM a cerut ca "instanta competenta sa solutioneze cererile privind insolventa persoanelor fizice nu poate fi stabilita, in principiu, decat dupa realizarea unui studiu de impact privind efectele unui astfel de act normativ, pentru a se estima efortul bugetar pe care il presupune derularea intregii proceduri, atat pentru instante, cat si pentru plata administratorilor judiciari si in ce conditii aceste costuri vor fi suportate sau nu de catre debitor", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Reactia BNR

Directorul juridic al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Alexandru Paunescu, a spus ca e normal ca o lege cu impact negativ, cum e cea referitoare la falimentul personal, sa aiba un studiu inainte sa fie discutata.

BNR, despre Legea falimentului personal: E normal sa facem asta

"Atunci cand emiti un act normativ care are un astfel de impact negativ asupra disciplinei de plati, este normal sa ai un studiu de impact, de care s-au apucat cei de la Consiliul Investitorilor Straini.

Si pentru ca s-a vorbit de cine finanteaza, inteleg ca si-au exprimat disponibilitatea de a-l face pro bono si noi putem sa sprijinim acest studiu de impact cu datele de care dispunem ca Banca Centrala", a afirmat Paunescu, prezent la subcomisia parlamentara care a analizat proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice.

C.P.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#fmi intalnire bnr, #FMI vizita Bucuresti, #FMI franci BNR, #FMI intalnire Isarescu , #FMI