FMI incepe prima evaluare a noului acord cu Romania

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 07:05
1089 citiri
FMI incepe prima evaluare a noului acord cu Romania

Prima evaluare a noului acord al Romaniei cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana incepe miercuri, odata cu venirea misiunii institutiei financiare, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale in Bucuresti.

Expertii FMI si ai CE vor sta in tara pana pe data de 9 mai, urmand a se intalni cu autoritatile romane, dar si cu reprezentanti ai partidelor politice, patronatelor, sindicatelor, bancilor si ai societatii civile.

Desi Romania a rezolvat multe din problemele pe care le avea in momentul incheierii precedentului acord, in 2009, exista inca multe provocari legate de modul de implementare a anumitor masuri.

Printre lucrurile care vor beneficia de atentie sporita din partea delegatiei FMI, condusa tot de Jeffrey Franks, se numara datoriile companiilor de stat. Aceste intreprinderi vor trebui fie restructurate, fie vandute, fie inchise, mai ales ca datoriile lor se adauga deficitului bugetar al Romaniei.

De asemenea, colectarea taxelor si impozitelor la nivel local, precum si cheltuirea banilor publici, vor fi analizate de expertii fondului si ai Comisiei Europene.

Avand in vedere rata slaba de absorbtie a fondurilor europene, acest aspect va fi adus in discutie, fara indoiala.

Nu in ultimul rand, se va discuta si despre masurile ce vor trebui luate pentru reducerea deficitului bugetar pana la 4,4 la suta, in acest an, asa cum s-a angajat guvernul in cadrul acordului precedent.

Noul acord, de tip preventiv, a intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie, avand o valoare de 3,09 DST (drepturi speciale de tragere), adica aproximativ 3,5 miliarde de euro, reprezentand 300% din cota pe care o are Romania in FMI.

Romania va primi si un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, precum si 400 de milioane de euro din partea Bancii Mondiale.

In 2009, Guvernul semnase un acord stand-by cu cele trei institutii, incheiat in februarie 2011, prin intermediul caruia Romania a primit ajutor financiar in valoare totala de 20 de miliarde de euro.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii
Grasul
rank 5
Sa intelegem ca dupa 9 Mai vor incepe sa se coaca masurile de ajustare a deficitului bugetar, privatizarea sau lichidarea intreprinderilor de stat care fac datorii, noi initiative de reducere a evaziunii fiscale alte asemenea masuri.