Ziare.com

FMI: Majorarea salariilor in sectorul public si modificarile de pensii ar trebui reevaluate. Reducerea coruptiei contribuie la cresterea veniturilor guvernamentale

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 17:46

   

FMI: Majorarea salariilor in sectorul public si modificarile de pensii ar trebui reevaluate. Reducerea coruptiei contribuie la cresterea veniturilor guvernamentale
O echipa a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jaewoo Lee, a vizitat Bucurestiul, in perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evolutiile recente in plan macroeconomic si in planul politicilor.

"Activitatea economica din Romania se mentine puternica, somajul inregistrand minime istorice. Ingrijorarile legate de supraincalzire s-au mai temperat, data fiind recenta incetinire a ritmului de activitate, presiunile inflationiste din acest an parand a fi atins deja nivelul maxim.

Banca Nationala a Romaniei a intarit politica monetara si managementul lichiditatii, contribuind astfel la mentinerea sub control a presiunilor inflationiste.

In continuare, ar trebui mentinuta inclinatia de intarire a politicii monetare pentru a ancora anticipatiile inflationiste si a limita riscurile externe. Sanatatea sistemului financiar s-a imbunatatit, iar plafonarea serviciului datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populatiei va contribui la mentinerea stabilitatii financiare", a declarat Lee, la finalul misiunii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Reprezentantul FMI a mai sustinut ca o consolidare fiscala ar crea spatiu de manevra pentru politica fiscala, reducand astfel vulnerabilitatea economiei fata de socurile interne si externe.

"In pofida mai multor ani de crestere economica puternica, deficitul bugetar a avut evolutie ascendenta, nu una descendenta, asa cum ar trebui sa se intample in perioadele bune, iar atingerea tintei pentru anul 2018 inca prezinta riscuri in absenta unor masuri suplimentare.

In acelasi timp, structura cheltuielilor publice se indreapta, din ce in ce mai mult, catre elemente rigide in detrimentul investitiilor publice.

Bugetul pe anul 2019 si cadrul fiscal pe termen mediu trebuie sa vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana (UE) si sa mentina datoria publica exprimata ca pondere in PIB pe o traiectorie descendenta. Aceasta presupune masuri de calitate ridicata", a subliniat Lee.

Oficialul FMI a completat ca, in acest sens, initiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice - analizele de cheltuieli si achizitia centralizata - sunt binevenite.

"Esentiala este, de asemenea, modernizarea administratiei fiscale. Totodata, majorarea salariilor din sectorul public si modificarile programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prn prisma implicatiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilitatii fiscale si cresterii economice pe termen lung", a precizat Jaewoo Lee.

Citeste si

Fonduri europene pentru infrastructura si lupta anticoruptieReprezentantul FMI a mai sustinut ca, pentru a-si spori potentialul de crestere, in Romania sunt necesare reforme structurale bine tintite si o buna guvernanta.

"Consolidarea institutiilor ce se ocupa de investitiile publice continua sa reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructura pe care il inregistreaza Romania, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbtii a fondurilor europene.

Guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat poate fi imbunatatita, iar exceptiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate.

Fondul suveran de investitii avut in vedere ar trebui sa respecte cele mai bune practici la nivel international. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, deoarece reducerea coruptiei contribuie la cresterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor si la dezvoltarea competitivitatii.

Unele initiative legislative recente au generat incertitudini, au creat ingrijorari legate de buna guvernanta si de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei cresteri sustinute pe termen lung", a adaugat Lee.

Reprezentantii FMI au mentionat ca misiunea a avut discutii fructuoase cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si cu alti oficiali guvernamentali, cu reprezentanti ai sectorului privat si ai organizatiilor societatii civile.

Comunicatele de presa de final de misiune cuprind declaratii ale echipei FMI prin care se transmit constatarile preliminare dupa vizita intr-o tara. Opiniile care se regasesc exprimate in aceasta declaratie sunt cele ale delegatiei FMI, ele nereprezentand, neaparat, opiniile Consiliului Executiv al FMI. De altfel, aceasta misiune nu va genera o discutie in cadrul Consiliului FMI, au mentionat reprezentantii Fondului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre FMI crestere pensii salarii bugetari
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2932 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

presedintia nu a spus nimic de aceste comentarii

Ca populatia sa vada o preocupare alta in afara calatoriilor in strainatate, pensiilor speciale, restaurantelor si masinilor de lux sau traiul luxos in general.

 

unde s-a redus coruptia,gradul de coruptie?!!!!......

....sint date oficiale care confirma ca de fapt coruptia este cel putina aceeasi daca nu mai mare in afara de minciunile propagandei mincinoase..... astea bat cimpii,niste papagali...la noi si 'lupta anticoruptie' este corupta,o teapa...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor