FMI pleaca din Romania: Vezi laudele si criticile la adresa Guvernului (Video)

Miercuri, 04 August 2010, ora 12:11
4812 citiri
FMI pleaca din Romania: Vezi laudele si criticile la adresa Guvernului (Video)
Foto: Realitatea Tv

Guvernul roman a fost laudat de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffery Franks, mai ales pentru masurile de austeritate pe care le-a luat si determinarea de care a dat dovada.

Cu toate acestea, exista si minusuri pe care Romania inca le are, insa Franks si-a exprimat increderea ca autoritatile romane le vor rezolva, iar in 2011 se asteapta o crestere economica de 1,5% sau chiar 2%. Mai mult, pentru 2012 cresterea economica va fi si mai mare.

"Aceasta este cea de-a 5-a evaluare a programului FMI. La nivel de experti am constatat ca performantele la sfarsitul lunii iulie in cadrul programului au fost bune si in general politicile sunt adecvate pentru atingerea tintelor.

FMI explica de ce ar avea nevoie Romania de un nou acord desi nu are nevoie de bani

Nu au fost necesare schimbari majore de politici. Odata ce autoritatile romane vor fi realizat preconditiile, Consiliul se va intalni pentru a analiza acest acord, iar apoi va fi eliberata transa", a declarat miercuri Jeffery Franks, intr-o conferinta de presa.

Oficialul FMI a aratat, insa, ca desi eforturile Guvernului roman sunt foarte mari, exista inca probleme care trebuie rezolvate urgent. Printre acestea, Franks a enumerat sistemul de pensii, sistemul bugetar, evaziunea fiscala, dar mai ales problemele de absorbtie a fondurilor europene.

Mai mult, Franks a subliniat ca si inundatiile cu care Romania s-a confruntat in ultimele luni au inrautatit situatia economica, motiv pentru care, pentru 2010, FMI a prognozat o scadere de 1,9%, chiar daca in al doilea trimestru a existat o crestere economica.

Aceasta idee a fost sustinuta si de seful delegatiei CE in Romania, Laurent Moulin.

FMI: Nu scadeti taxele, privatizati companiile cu datorii

"Sunt indicii ca a existat o crestere economica pozitiva in trimestrul al 2-lea, dar care va deveni negativa in al 3-lea. Slabiciunile sistemelor persista, incertitudinile, precum si inundaiile pot avea efecte negative asupra economiei. Asa ca am revizuit in jos prognoza la -1,9%", a spus Moulin.

Opt mari probleme trag Romania in jos

Atat seful delegatiei FMI, cat si cel al Comisiei Eruopene au explicat care sunt marile probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve.

Astfel, au fost identificate sapte puncte slabe - plata arieratelor, reforma pensiilor, cea a sistemului bugetar, reforma sistemului de asistenta sociala, masurile de sustinere a pietei muncii, supravegherea sistemului bancar, evaziunea fiscala si absorbtia fondurilor structurale.

"Pentru noi, in perioada urmatoare, am vrea sa vedem aceasta plata a arieratelor pentru a reduce aceasta problema cronica. Evaluarile noastre arata ca aceste criterii au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor in trimestrul al doilea. Aceasta tinta a fost ratata la fiecare misiune de evaluare.

Sondaj Ziare.com: Mai are nevoie Romania de FMI?

Am vazut progrese, am vazut ca echipele de aici lucreaza la un mai bun management la aceste arierate. Am mai vazut progrese in ceea ce priveste autoritatile locale. Aici am vazut ca au fost adoptate masuri prin care ar trebui sa fie stopate noile arierate", a spus Franks.

"In al doilea rand, e crucial ca reforma pensiilor sa fie probata, este absolut esentiala pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii. Reforma pensiilor ar trebui sa fie adoptata in septembrie.

Mai sunt si alte reforme: reformele de asistenta sociala, masurile de sustinere a pietei muncii, masuri de majorari a supravegherii sistemului financiar bancar si planuri care ar trebui sa fie implementate in sectorul bancar, daca va fi necesar. Romania este hotarata sa atace evaziunea fiscala", a mai explicat oficialul FMI.

"O alta politica este aprobarea celei de-a doua runde in ceea ce priveste politica salariala, restructurarea sistemului bugetar, pentru a putea fi platite salariile intr-un mod mai transparent.

Guvernul inregistreaza progrese in ceea ce priveste reducerile de personal. Functionarii publici ramasi vor putea fi platiti mai bine. Pregatirea pentru cea de-a doua etapa a reformei salarizarii este de asemenea la un stadiu avansat si va asigura ca fondul de salarii este sustenabil. Aceasta reforma va fi aprobata in urmatoarele 2-3 luni si va intra in vigoare in 2011", a mai spus Franks.

Cat despre fondurile europene, Franks a spus ca Romania trebuie sa ia masuri pentru o absorbtie ridicata pentru ca "beneficiile ar putea fi foarte importante". In acest sens, el a salutat decizia autoritatilor de la Bucuresti de a pune "acest obiectiv pe locul intai pe lista prioritatilor".

Guvernul Boc a promis FMI ca va concedia 74.000 de bugetari in 2010

Ce nu ne-au zis nici Boc, nici Franks

Se pare insa ca au fost anumite angajamente pe care Guvernul si le-a luat pentru a nu risca sa nu primeasca a sasea transa din imprumut.

Potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de Mediafax, Guevrnul Boc s-a angajat fata de FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la sfarsitul lui 2010.

Mai mult, si in 2011 ar urma sa fie concediati alti 27.000 de bugetari.

Sanse mari sa primim transa a sasea de la FMI, banii de la CE vin sigur

"Programul fiscal ramane in parametri agreati atat in 2010, cat si in 2011. Acesta se datoreaza efortului extraordinar de ajustare intreprins de autoritati in iulie si isi va arata roadele la finele acestui an. Am fost impresionati de determinarea autoritatilor si aceste eforturi vor da in curand rezultate.

Asa ca ar trebui recunoscut meritul autoritatilor pentru adoptarea acestor masuri foarte dure, dar absolut necesare. Cu toate acestea raman alte provocari legate de modul in care sa se permanentizeze aceste ajustari fiscale. Dupa cum stiti am convenit sa solutionam aceste probleme prin reformarea finantelor publice in mai multe domenii", a mai explicat Franks.

FMI: Este bine ca nu ne-am intalnit cu Basescu, inseamna ca nu au fost probleme

Misiunea Fondului Monetar International se afla la Bucuresti din 26 iulie si a avut intalniri cu premierul Emil Boc, conducerea BNR, cu conducerea unor banci comerciale, cu mai multi ministri, printre care cel al Finantelor Publice, al Sanatatii, al Muncii si cel al Transporturilor, cu membrii Consiliului Fiscal, cu patronatele si sindicatele.

De incheierea cu succes a evaluarii si aprobarea rezultatelor acesteia de catre Board-ul FMI din septembrie depinde eliberarea celei de-a sasea transe, in valoare de circa 900 de milioane de euro, din imprumutul total de 12,9 miliarde de euro acordat Romaniei de FMI, la care se adauga cinci miliarde euro de la UE, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#FMI transa imprumut Romania, #FMI imprumut Romania conditii, #Jeffery Franks FMI Romania , #FMI
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Guvernul roman a fost laudat de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffery Franks
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Masurile luate de guvernul Boc au fost apreciate de seful delegatiei FMI ca fiind un progres vizbil al Romaniei