Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Grecia renaste din propria cenusa, dar cu ce pret?

Luni, 19 Iulie 2010, ora 18:08
3232 citiri
Grecia renaste din propria cenusa, dar cu ce pret?
Foto: Arhiva

Dupa un val de masuri de austeritate care a declasat ample proteste in strada, Grecia a reusit sa castige lauda Fondului Monetar International, care considera ca statul elen a realizat un "start puternic" in ceea ce priveste punerea in aplicare a unui program ce se intinde pe o durata de trei ani, cu reforme fiscale si structurale, care vizeaza depasirea crizei.

Totusi, expertii Fondului avertizeaza ca analistii sunt inca sceptici cu privire la posibilitatea tarii de a evita o restructurare a datoriilor de stat in aceasta perioada - un eveniment care ar putea ameninta stabilitatea din zona euro.

Raportul, lansat la sfarsitul saptamanii trecute, explica cum "reputatia slaba a Greciei prezinta costurile de credibilitate care pot fi depasite doar printr-o punere in aplicare puternica si completa a programului", scrie Financial Times.

Guvernul socialist a convenit sa faca o reducere drastica a cheltuielilor publice si o reforma a pensiilor, pietei fortei de munca si sistemului de impozitare, in schimbul unui ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro, bani veniti de la Uniunea Europeana si FMI.

Totusi, statul elen se afla in imposibilitatea de a ajunge la un consens din punct de vedere social, cu privire la reforma atat de necesara, deoarece sindicatele si partidele politice de stanga amenininta in permanenta ca vor relua greva.

Cu toate acestea, expertii Fondului au declarat, in timpul vizitei din 14-17 iunie, ca au fost "impresionati de determinarea autoritatilor de a face din program un succes". Totusi provocarile sunt evidente in mai multe domenii. Rata anuala a inflatiei a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani (5,3 la suta), in urma mai multor majorari de TVA si accize, si a scazut doar marginal, la 5,2 la suta in luna iunie.

Rata inflatiei a reflectat "rigiditatile grave" de pe piete, iar efectul cresterii impozitelor nu pare sa fie compensat prin marje de profit mai restranse, au mai spus expertii. Ei au cerut Ministerului de Finante sa accelereze liberalizarea pietelor de produse si servicii pentru a ajuta la imbunatatirea competitivitatii preturilor, spunand ca reformele planificate au fost totusi "prea timide".

Raportul arata ca Grecia este "in mare parte pe cale de a-si atinge obiectivul din acest an" in ceea ce priveste deficitul bugetar de 8,1% din produsul intern brut, pe fondul controalelor privind cheltuielile si nivelului mai mare de venituri.

FMI a avertizat cu privire la posibilele depasiri ale cheltuielilor in domeniul sanatatii, securitatii sociale, administratiei locale si intreprinderilor publice, pe baza cifrelor inregistrate in ianuarie - aprilie.

Reprezentantii UE si FMI sunt asteptati din nou in Grecia intre 26 iulie si 8 august, pentru a stabili primul raport oficial legat de progresul privind punerea in aplicare a planului de austeritate adoptat, in luna mai, pentru eliberarea transei de imprumut, potrivit Le Figaro.

In total, Grecia va primi 110 miliarde de euro pe o perioada de trei ani din partea Uniunii si a FMI.

Face bani din vanzarea titlurilor de stat

Intre timp, Grecia a lansat, saptamana trecuta, o emisiune de bonuri de trezorerie cu maturitate la sase luni, pentru un total de 1,25 miliarde de euro. Operatiunea a fost considerata de experti drept un "prim mesaj pozitiv" din partea Greciei, care se afla sub atenta supraveghere a pietelor financiare.

Grecia va mai lansa, marti, o noua emisiune de obligatiuni cu scadenta la trei luni, in valoare de 1,5 miliarde de euro, care ajung la maturitate pe 22 octombrie 2010.

Avand in vedere ca obligatiunile vandute au maturitate pe termen scurt, analistii sunt de parere ca vanzarea nu a fost un indicator bun al increderii investitorilor in prognozele pe termen lung ale Greciei.

"Este important faptul ca Grecia s-a intors pe pietele financiare, insa adevaratul test va veni doar cand va vinde titluri cu maturitate care depaseste termenul imprumutului UE si FMI, adica dupa 2012", a spus Jens-Oliver Niklasch, analist la LBBW.

Masurile de austeritate scot oamenii in strada

Desi FMI lauda eforturile Republicii Elene, masurile de austeritate au adus in strada mii de greci. Principalele doua confederatii sindicale elene, ADEDY si GSEE, reprezentand atat sectorul public, cat si cel privat, sunt nemultumite de masurile de reforma, ce vor ridica varsta de pensionare la 65 de ani atat la femei cat si la barbati si vor reduce pensionarea anticipata si beneficiile.

Totodata, grecii sunt nemultumiti ca preturile la bunurile de consum au crescut peste noapte, dupa noua marire de TVA de la 1 iulie, marire vazuta de oficialii internationali ca un efort de a spori finantele bugetului de stat.

Guvernul de centru-stanga a impus cresterea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), de la 21 la 23%, ceea ce a facut ca pretul la benzina si produse derivate sa creasca. Aceasta este a doua crestere TVA de anul acesta, dupa cresterea de la 19% din martie.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#economie Greci, #FMI bani Grecia, #FMI masuri austeritate , #FMI