Saracii, batranii si bolnavii, declarati consumatori vulnerabili de gaze - cat vor plati

Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:11
4180 citiri
Saracii, batranii si bolnavii, declarati consumatori vulnerabili de gaze - cat vor plati
Foto: Ziare.com

Consumatorii de gaze casnici cu venituri mici si cei care din motive de varsta sau sanatate necesita continuarea in alimentarea cu gaze naturale vor fi considerati clienti vulnerabili, potrivit unui proiect de ordin privind furnizarea gazelor naturale la consumatorul final, elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Definirea consumatorului vulnerabil este importanta pentru ca doar clientii din aceasta categorie vor mai plati tarife reglementate dupa liberalizarea completa a pietei, restul consumatorilor casnici urmand sa isi negocieze singuri tarifele cu furnizorii.

Astfel, potrivit proiectului de ordin, "clientul final apartinand categoriei de clienti casnici este inregistrat drept client vulnerabil daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: a) are venituri reduse, stabilite de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale; b) la locul de consum locuieste o persoana care din motive de sanatate/varsta necesita continuitate in alimentarea cu gaze naturale sau alte conditii speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale".

Criterii de incadrare a clientului vulnerabil

Criteriile de incadrare a unui client casnic in categoria clientului vulnerabil din motive de venituri reduse, facilitatile si modalitatile de implementare a acestora sunt stabilite de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale si se comunica furnizorului de catre acestea.

La fel, criteriile de incadrare a unui client casnic in categoria clientului vulnerabil din motive de sanatate/varsta se realizeaza de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale si se comunica furnizorului de catre acestea, potrivit ordinului.

In urma comunicarilor primite de la institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale, furnizorul intocmeste situatia centralizatoare privind clientii vulnerabili din motive de venituri reduse si situatia centralizatoare referitoare la clientii vulnerabili din motive de sanatate/varsta pe care le comunica in timp util operatorului.

Ce facilitati primesc clientii vulnerabili

Tipurile de facilitati specifice asigurate clientilor vulnerabili din motive de venituri reduse sunt urmatoarele: acordarea de ajutoare financiare de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale, care stabilesc cuantumul acestora, limita de venit pentru care se acorda aceste ajutoare, precum si modalitatile de implementare a acestei facilitati; facturarea lunara a consumului de gaze naturale de catre furnizor, pe baza citirii directe de operator/autocitirii de clientul vulnerabil a indexului echipamentului de masurare, in perioada pentru care se acorda ajutoare financiare de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale.

Tipurile de facilitati specifice asigurate clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta sunt urmatoarele: facturarea lunara a consumului de gaze naturale de catre furnizor pe baza citirii directe de operator/autocitirii de clientul vulnerabil a indexului echipamentului de masurare; asigurarea de catre furnizor a accesului la centrul de relatii cu clientii prin modalitati specifice adaptate necesitatilor tuturor categoriilor de clienti vulnerabili din motive de sanatate/varsta, in aceleasi conditii comerciale oferite majoritatii clientilor finali.

In plus, furnizorii vor trebui sa transmita, gratuit, la cererea clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta, conditiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificarilor, a plangerilor sau a oricaror materiale informative, prin mijloace electronice, daca se solicita astfel, intr-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor, culoarea fonturilor utilizate trebuind sa fie in contrast cu cea a fondului.

La solicitarea clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta, furnizorul/operatorul convine ca relatia cu acesta (autocitirea indexului echipamentului de masurare, transmiterea facturii pe numele si adresa de corespondenta a persoanei respective, notificari, plangeri etc.) sa se desfasoare prin intermediul unei terte persoane, imputernicita de titularul locului de consum. De asemenea, pentru acest tip de clienti, limitarile si intreruperile planificate vor fi reduse la minimum.

"Clientii finali protejati care nu pot fi deconectati in situatii critice si clientii intreruptibili de siguranta care prin reducerea consumului pana la oprire contribuie la mentinerea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale in situatii critice sunt stabiliti de ministerul de resort", se mai precizeaza in proiectul de ordin.

Acest ordin urmeaza sa abroge Ordinul nr. 42/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali, aflat in vigoare in prezent, unde nu se face referire la consumatorul vulnerabil. ANRE asteapta propuneri si observatii pe aceasta tema pana la 19 februarie 2016.

Vineri, Cristian Busu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a declarat ca institutia pe care o reprezinta are ca prioritate definirea consumatorului vulnerabil, intrucat sistemul actual, in care toti consumatorii casnici de energie platesc preturi reglementate sub cele de piata, nu este o solutie durabila pe termen lung.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#ANRE consumatori vulnerabili gaze, #consumatori vulnerabili , #gaz