Grad uriaș de incertitudine pe piețele internaționale: Anomalia care a apărut în opțiunile de investiții

Marti, 24 Octombrie 2023, ora 12:37
2511 citiri
Grad uriaș de incertitudine pe piețele internaționale: Anomalia care a apărut în opțiunile de investiții

Randamentul titlurilor americane de trezorerie depășește în acest moment profitul adus de acțiunile de pe bursele americane, situație întâlnită pentru prima dată în ultimii 23 de ani.

Faptul că valorile mobiliare mai puțin riscante (titlurile de stat) aduc profituri mai mari decât cele din clasele superioare de risc (acțiunile) este o anomalie apărută ca urmare a nivelului foarte ridicat de incertitudine de pe piețele internaționale.

Investitorii caută asiduu să își plaseze banii în active considerate a fi sigure: fie că este vorba de titluri de trezorerie, de metale prețioase ori chiar de moneda virtuală bitcoin, care a ajuns din nou la un nivel ridicat.

Numerarul este rege

”Numerarul este rege”, se arată în analiza săptămânală a piețelor internaționale publicată de grupul bancar elvețian Syz.

Este pentru prima dată din 2000 până în prezent când randamentul titlurilor de trezorerie ale SUA a depășit profiturile aduse de acțiunile din indexul S&P 500.

Nici măcar în timpul marii crize financiare din 2008 randamentele în numerar nu au depășit randamentele câștigurilor S&P 500, iar decalajul se mărește, arată sursa citată.

O asemenea anomalie nu poate dura însă pe termen lung, iar revenirea la normal poate aduce consecințe negative importante asupra piețelor și economiei reale.

Astfel, nivelul mediu de rentabilitate pe care o oferă investitorilor diferitele clase de active din SUA se prezintă astfel:

1. Investiții pe piața monetară în dolari: 5,5%;

2. Randament la bonurile de trezorerie pe 6 luni: 5%;

3. Rata de capitalizare a investiţiilor imobiliare: 4,5%;

4. Randamentul câștigurilor indicelui S&P 500: 4,2%.

S&P 500 este un indice bursier care urmărește performanța acțiunilor a 500 cele mai mari companii listate la bursele din SUA, fiind unul dintre indicii de acțiuni cei mai urmăriți de piețele internaționale.

Aurul crește rapid

Gradul uriaș de incertitudine din piețe, care a exlodat după declanșarea conflictului din Palestina, face ca numerarul și trezoreria să ofere randamente mai mari decât investițiile în proprietate și S&P 500.

În aceași timp, aurul este la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni, cu prețul oscilând în jurul valorii de 2.000 de dolari pentru o uncie, cu un avans de aproape 9% în ultimele două săptămâni, în ciuda randamentelor în creștere ale obligațiunilor și a unui dolar puternic.

În mod normal, randamentele mai mari ale Trezoreriei împing prețul aurului mai jos, făcând metalul prețios mai puțin atractiv prin comparație.

Și în acest caz a apărut o anomalie, în timpul creșterii uriașe a randamentelor reale din ultimul an, aurul fiind susținut de achiziții record ale băncilor centrale, deoarece unele țări au urmărit să-și reducă dependența de dolar, după sancțiunile impuse Federației Ruse.

Temerile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu i-au făcut însă pe investitori să caute ”refugii sigure”, fie că este vorba de aur, argint, francul elvețian sau de bitcoin, care cochetează din nou cu cotația de 30.000 de dolari.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica