Este Ungaria un exemplu de urmat in materie de drumuri si autostrazi?

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 13:36
4733 citiri
Este Ungaria un exemplu de urmat in materie de drumuri si autostrazi?

In timp ce oficialii din Ministerul Transporturilor de la Bucuresti se chinuie sa gaseasca scuze pentru gradul extrem de scazut al absortiei de fonduri europene, doar 2,59%, la Budapesta au inceput sa se creioneze planurile pentru drumurile care vor fi construite cu ajutorul sumelor comunitare in urmatoarele doua exercitii bugetare ale Uniunii Europene.

Mai precis, oficialii guvernului maghiar si-au propus sa cheltuiasca in urmatorii 16 ani, ATENTIE!, nu mai putin de 11,6 miliarde de euro pentru constructia a 2.900 km de drumuri.

Din totalul kilometrilor propusi, aproximativ 500 vor fi pe profil de autostrada, iar alti o mie vor fi drumuri expres (pe care Ministerul Transporturilor de la Bucuresti nu le mai considera importante inca din timpul ultimului mandat al lui Radu Berceanu, n.red).

Suma propusa spre investitii pana in 2027 de unguri este de aproape doua ori mai mare fata de cea pe care Romania o are la dispozitie pentru perioada 2007-2013 prin Programului Operational Transport (POS Transport), gestionat de ministerul condus de Anca Boagiu, si prin Axa Prioritara 2 a Programului Operational Regional gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pe cele patru axe prioritare ale Programului Operational Sectorial "Transport" bugetul total este de aproximativ 5,7 miliarde euro din care 4,57 miliarde euro din Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala si alte 1,09 miliarde euro care ar trebui asigurate sub forma de cofinantare de la bugetul de stat.

De partea cealalta, prin Axa Prioritara 2 pentru imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport Romania ar trebui sa beneficieze pentru reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, a strazilor urbane si pentru constructia de sosele de centura de aproximativ 900 milioane de euro, suma echivalenta cu 20,35% din bugetul alocat tarii noastre prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 (REGIO).

Cum si-au planificat ungurii bugetul pana in 2027

Potrivit lui Pal Volner, secretar de stat pe probleme de infrastructura in cadrul Ministerului Dezvoltarii din Cabinetul Viktor Orban, Ungaria va aloca anual pentru constructia de drumuri, intr-o prima faza, circa 160 de miliarde de forinti, echivalentul a aproximativ 600 milioane euro.

Incepand cu 2020, suma alocata pentru proiectele de infrastructura rutiera va creste la 210 miliarde de forinti, echivalentul a 780 milioane euro.

Pentru o idee mai clara asupra planurilor de investitii avute in vedere de vecinii nostri de la Vest trebuie mentionat faptul ca bugetul total al Ministerului Transporturilor de la Bucuresti pentru acest an este de 2,7 miliarde de euro.

Din aceasta suma, doar 0,44 miliarde de euro este reprezentata de cheltuielile pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile. Daca Ministerul Transporturilor ar reusi sa cheltuiasca intreaga suma pe cofinatari, valoarea totala a proiectelor s-ar cifra la 2,2-2,3 miliarde de euro.

Cum se construieste in Romania

Desi ar trebui sa avem proiecte care sa se apropie de 3 miliarde de euro pe an, asta daca adaugam si sumele care ar trebui investite prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, la ora actuala valoarea proiectelor pregatite de Ministerul Transporturilor abia daca este de un miliard de euro.

"In acest moment, avem lansate licitatii pentru construirea de drumuri nationale pe reteaua transeuropeana in valoare de circa un miliard de euro, care vor fi finantate din imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (...)

Totalul retelei pe care noi o reabilitam acum este de circa 890 km de drumuri nationale, dar in Romania au existat mai multe etape nationale de reabilitate, nu imi amintesc exact numarul de km, dar au fost Reabilitate I, II, III si IV, iar noi lucram acum pe parte din Reabilitare IV, pe V, VI si pregatim Reabilitare VII Drumuri Nationale", declara recent Anca Boagiu, intr-un interviu acordat Ziare.com

Lungimea retelei de drumuri din Romania este de 198.589 km, in timp ce in Ungaria lungimea totala a acelorasi categorii de drumuri este de aproximativ 181.000 km, in conditiile in care suprafata tarii vecine este de 2,5 ori mai mica.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#investitii autostrazi Ungaria, #investitii drumuri Ungaria, #Pal Volner, #Anca Boagiu, #proiecte drumur Romania , #infrastructura