Financial Times, despre noul pod aducator de speranta peste Dunare

Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:21
3582 citiri
Financial Times, despre noul pod aducator de speranta peste Dunare
Foto: Financial Times

Publicatia Financial Times a publicat un articol la sectiunea sa de comentarii in legatura cu podul peste Dunare dintre Calafat si Vidin.

"Orasul bulgaresc Vidin de langa Dunare are un aer oarecum parasit. Fluviul de culoare gri curge incet pe langa un lung mal de blocuri de beton, care se afla in apropierea padurilor din Romania.

Printre trotuare crapate, monumentele comuniste vandalizate si magazinele inchise, exista, totusi, cateva urme ale unui trecut nobil: un cartier vechi si cetatea Baba Vida, ridicata pe fundatia unui oras antic", se arata intr-un comentariu publicat pe blogul BeyondBrics al Financial Times.

Ele reprezinta dovada ca Stambul Kapiya sau Poarta Istanbulului a fost un important centru intr-o retea europeana imperiala si comerciala.

Desi imperiile au disparut, Vidinul ar putea sa recapete pozitia importanta in arterele comerciale ale continentului. La 14 iunie a fost inaugurat un nou pod peste Dunare, care leaga Vidinul de orasul romanesc Calafat.

Acesta are 1.971 de metri lungime, iar costurile au ajuns la 300 de milioane de euro, fiind al doilea care leaga cele doua tari.

Noul pod peste Dunare - "New Europe Bridge", in presa straina

Desi Romania si Bulgaria sunt luate "la pachet" de straini, cetatenii lor se uita adesea cu mirare unii la altii peste Dunare, avand in vedere diferentele istorice si lingvistice.

Un alt pod, in aval, intre Ruse si Giurgiu, a fost construit abia in 1954 si, in prezent, nu mai poarta numele de "Podul Prieteniei" dat in perioada comunista.

Insa principalul scop al acestui proiect de infrastructura este sa micsoreze durata calatoriei intre sud-estul Europei si centrul si vestul continentului.

Principalele rute balcanice sunt ingreunate de traficul infernal dinspre Turcia. Desi un numar de coridoare europene de transport traverseaza regiunea, majoritatea sunt inca in curs de dezvoltare.

Speranta este ca New Europe Bridge va reduce din aglomerare si va intensifica concurenta pentru traficul de tranzit in regiune, spre exemplu, prin reducerea taxelor de autostrada si reducerea timpului de asteptare in vama in Macedonia si Serbia.

Cu toate acestea, criticii au subliniat ca noul pod nu a beneficiat si de o dezvoltare a autostrazilor care sa-l conecteze cu cele doua parti. In plus, traficul din sudul si din estul continentului catre Europa Centrala trece in mod mai firesc prin Serbia - care la randul ei vizeaza investitii majore in autostrazi - mai degraba decat prin Romania si Bulgaria.

"Pasul in sine este o miscare pozitiva, desi vine foarte tarziu", sustine Nikolai Bozhilov, presedinte executiv la Unimasters Logistics, cu sediul la Sofia.

"Existenta unui singur pod la peste 300 de kilometri de mal al Dunarii a fost o anomalie a perioadei comuniste. Cu toate acestea, daca luati in considerare starea extrem de proasta a infrastructurii de ambele parti, lucrurile nu arata bine deloc. Vor trece ani inainte ca acest pod sa inceapa sa joace un rol mai important", explica el.

"In acest caz, Vidinul ar putea sa mai astepte un timp pentru a renaste, insa macar cetatenii din nord-vestul Bulgariei nu vor mai trebui sa parcurga drumul lung prin Ruse sau sa astepte feribotul pentru a trece Dunarea pentru cumparaturi, locuri de munca si studii", se incheie comentariul.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Financial Times pod Dunare, #Financial Times pod Romania Bulgaria, #pod Romania Bulgaria presa straina, #pod Calafat Vidin presa externa , #infrastructura