Rusia a mentinut rata dobanzii la 8,25% pentru a stimula cresterea economiei

Joi, 04 August 2011, ora 21:08
670 citiri
Rusia a mentinut rata dobanzii la 8,25% pentru a stimula cresterea economiei
Foto: Arhiva

Banca Centrala a Rusiei (Bank Rossii) a decis joi sa mentina nivelul actual al dobanzii de referinta la 8,25%, pentru a treia luna consecutiv, si a pastrat dobanda la depozitele overnight la 3,50%, in incercarea de a tine sub control inflatia fara a afecta cresterea economica.

"Decizia a fost luata pe baza evaluarii riscurilor inflationiste si a riscurilor la stabilitatea cresterii economice, inclusiv cele cauzate de incertitudinile privind evolutia economiei mondiale", se arata intr-o declaratie a Bancii Rusiei, potrivit Bloomberg.

In februarie si aprilie, Bank Rossii a majorat rata dobanzii si rezervele minime obligatorii cerute bancilor pentru a absorbi lichiditatea in exces si pentru a combate cea mai rapida crestere a preturilor din randul statelor BRIC (Brazilia, Rusia, China, India).

Scaderea pretului alimentelor au ajutat la incetinirea ritmului de crestere al inflatiei, Banca Rusiei estimand ca inflatia nu va depasi 7% in acest an, cel mai redus nivel de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991.

Turbulentele de pe plan mondial, inrautatirea crizei datoriilor suverane in Europa, cresterea sub asteptari a economiei SUA si inasprirea politicii monetare in unele tari, cum ar fi China, au determinat banca Rusiei sa sa mentina nivelul actual al dobanzii de referinta la 8,25%.

Rata anuala a inflatiei a continuat sa incetineasca in iunie, la 9%, de la 9,4% in iunie 2010, pe fondul scaderii pretului alimentelor.

Autoritatile estimeaza o incetinire a inflatiei in a doua jumatate a anului dar incearca si sa protejeze economia de turbulentele inregistrate pe plan mondial.

Rusia se bazeaza pe veniturile realizate de exporturile de petrol pentru a stimula cresterea economica. In primul trimestru al acestui an economia rusa a incetinit pana la 4,1% de la 4,5% in trimestrul patru al anului trecut.

Recent, Fondul Monetar International a estimat ca anul viitor PIB-ul Rusiei va creste cu 4,5%, comparativ cu 9,1% in cazul Chinei si cu 7,8% in cazul Indiei.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Rusia rata dobanzii, #Rusia economie , #macroeconomie