OECD avertizează: Tranziția ecologică a economiei mondiale este în pericol! Care sunt cauzele

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 14:59
1318 citiri
OECD avertizează: Tranziția ecologică a economiei mondiale este în pericol! Care sunt cauzele

Tranziția ecologică a economiei mondiale este pusă în pericol atât de lipsa materiilor prime critice, cât și de prețul în creștere al acestora, avertizează OECD.

Concentrările de exporturi și importuri au ajuns să fie problematice în special în segmentele din amonte ale lanțurilor de aprovizionare pentru unele materii prime critice.

Iar restricțiile la export pentru materii prime critice au crescut de cinci ori în prezent față de 2009, arată organizația mondială.

Producția nu ține pasul cu cererea

Aprovizionarea cu materii prime critice riscă să pună în pericol tranziția ecologică, avertizează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD, invocând un nou document de politică privind materiile prime pentru tranziția verde: producție, comerț internațional și restricții la export.

Prețul multor materiale a atins niveluri record, ca urmare a repercusiunilor pandemiei de COVID-19, a tensiunilor comerciale și consecințele continue ale invaziei Ucrainei de către Rusia.

Deși producția și comerțul s-au extins rapid în ultimii zece ani, creșterea nu ține pasul cu cererea proiectată de metale și minerale necesare pentru a transforma economia globală de la una dominată de combustibili fosili la una condusă de tehnologiile de energie regenerabilă, arată OECD.

Prin urmare, este necesară o extindere semnificativă atât a producției, cât și a comerțului internațional cu materii prime critice pentru a satisface cererea proiectată pentru tranziția ecologică și pentru a atinge obiectivele globale de zero emisii nete de CO2.

Litiul, elementele de pământuri rare, cromul, arsenicul, cobaltul, titanul, seleniul și magneziul au înregistrat cele mai mari creșteri ale volumului de producție - variind între 33% pentru magneziu și 208% pentru litiu - în ultimul deceniu, dar acest lucru este departe de creșterile de patru până la șase ori ale cererii proiectate pentru tranziția ecologică.

În același timp, producția mondială a unor materii prime esențiale, cum ar fi plumbul, grafitul natural, zincul, minereurile și concentratele de metale prețioase, precum și staniul, a scăzut de fapt în ultimul deceniu.

Restricțiile de exporturi

Producția de materii prime critice devine din ce în ce mai concentrată în anumite țări. China, Rusia, Australia, Africa de Sud și Zimbabwe sunt printre primii producători și deținători de rezerve.

Concentrările de exporturi și importuri sunt semnificative în unele cazuri specifice, în special în segmentele din amonte ale lanțurilor de aprovizionare pentru unele materii prime critice, inclusiv litiu, borați, cobalt, metale prețioase coloidale, mangan și magneziu.

Iar restricțiile la export pentru materii prime critice au crescut de cinci ori de când OCDE a început să colecteze date în 2009.

Un procent de 10% din exporturile globale de materii prime critice se confruntă acum cu cel puțin o măsură de restricție la export, cele mai noi restricții fiind emise de țări precum China, India, Argentina, Rusia, Vietnam și Kazahstan.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica