Libia, vinovata pentru un soc petrolier?

Sambata, 05 Martie 2011, ora 08:55
3677 citiri
Libia, vinovata pentru un soc petrolier?
Foot: TV 5 Monde

Intregul glob se asteapta la un nou soc petrolier, pe fondul razboiului civil din Libia. In Europa si America de Nord, pretul petrolului creste in continuu, iar amenintarea pare sa fie destul de aproape.

Marea intrebare este acum daca o posibila interventie militara a NATO in Libia ar putea veni din dorinta de a apara democratia sau de a salva "aurul negru", conform TV5 Monde.

Presedintele companiei pretroliere nationale din Libia, Shukri Ghanem, a anuntat ca productia de petrol s-a redus deja la aproximativ jumatate din cauza plecarii muncitorilor, in mare parte imigranti, care s-au speriat de intorsatura lucrurilor. Insurgentii, care s-au ridicat impotriva regimului Maammar Gaddafi, controleaza in prezent terminalele de petrol.

In Libia, petrolul, supranumit si "aurul negru", reprezinta mai mult de 95% din exporturi si asigura 75% din bugetul de stat. Membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Libia este un producator major de petrol din Africa, cu 1,8 milioane de barili pe zi. Rezervele sale sunt estimate la 42 miliarde de barili.

Comportamentul "grupului" aflat la putere in Libia nu se aseamana insa cu modul in care familia Trabelsi a pus mana pe bogatiile din Tunisia. Copiii sefului libian controleaza toate sectoarele economice din tara, inclusiv cel petrolier, asa ca nu este o coincidenta ca unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam, chiar favoritul colonelului, este responsabil pentru sectorul strategic.

De altfel, el a fost cel care l-a instalat pe Shokri Ghanem, un reformator liberal, in functia de presedinte al Companiei Nationale de Petrol (NOC). Acesta a primit functia pentru ca a reusit sa castige increderea mai multor companii petroliere din vest.

Ponderea veniturilor din petrol in produsul national brut (PNB) este deosebit de mare in Libia, dubla fata de Arabia Saudita si de trei ori mai mare decat in Iran. Productia este concentrata in principal pe bazinul Sirte, unde numai 15% din cantitatea de petrol este consumata la nivel local si restul productiei (85%) este exportata in principal in tarile europene.

Industria petroliera este controlata de compania nationala "National Oil Corporation", avand un pachet majoritar in toate consortiile avute cu companiile petroliere straine (inclusiv francezii de la Total, chinezii CNPC si rusii de la Gazprom). Libia are cinci rafinarii cu o capacitate totala de procesare de 320.000 de barili pe zi.

De ce creeaza Libia probleme?

Libia este al doilea mare producator de titei din Africa, dupa Nigeria si inainte de Algeria. Rezervele sunt de 41,5 miliarde de barili. Petrolul libian este de inalta calitate, se produce ieftin si este aproape de centrele de consum, ceea ce face ca acest stat sa fie unul dintre cei mai importanti jucatori din OPEC.

Petrolul este practic singura resursa a tarii. Libia ramane puternic dependenta de tarile straine pentru restul economiei sale. Dependenta este reciproca, caci, in 2010, tarile europene au beneficiat de petrolul libian. Printre tarile care au impartit petrolul din Libia se numara Italia (32%), Germania (13,4%), Franta (10%) si Spania (8,6% ).

Aproximativ 100.000 de barili sunt exportati zilnic, in principal in Europa, iar aici mai ales in Italia.

Dar, data fiind situatia din Libia, economistii vorbesc acum despre posibilitatea de a se forma "un soc petrolier". De aceea, revenirea la normalitate in ceea ce priveste productia de petrol trebuie sa fie prioritara, indiferent de regimul de guvernamant din Libia.

Revolutionarii par a fi de acord cu acest lucru si sunt primii care vor sa protejeze instalatiile de petrol care au ajuns sub controlul lor. Acestia au reluat exporturile de petrol, o nava cu destinatia China parasind deja Libia.

Oricum, la nivel international, turbulentele din Libia se resimt puternic. Tensiunile din Orientul Mijlociu au tinut referinta de la New York peste pragul 100 de dolari pe baril, iar cotatia Brent este la patru dolari de maximul ultimelor 28 de luni, de aproape 120 dolari pe baril, atins saptamana trecuta.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#petrol Libia, #soc petrolier, #criza petrol , #petrol