Ziare.com

Agricultura si IT&C au temperat scaderea economica in primele trei luni

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:44

   

Agricultura si IT&C au temperat scaderea economica in primele trei luni
Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de trimestrul anterior, scaderea fiind temperata de cresterile inregistrate in sectoarele agricultura si informatii si comunicatii (2,2%), potrivit datelor provizorii ale INS privind PIB, care confirma datele-semnal emise anterior.

Noua estimare include integrarea informatiilor statistice, financiar-bancare si administrative devenite disponibile dupa ultima estimare publicata, se precizeaza in comunicatul INS.

Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustata sezonier, a fost in primul trimestru de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV din 2011.

Ca serie bruta, PIB estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,3% fata de trimestrul I 2011.

Agricultura, silvicultura si pescuitul au reprezentat ramurile de activitate care au
inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4%, urmate de informatii si comunicatii, cu 2,2%, si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 1,4%, se arata in comunicat.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (minus 4,3%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (minus 4,2%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (minus 0,2%), comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (minus 0,3%), intermedieri financiare si asigurari (minus 1,2%) si tranzactii imobiliare (minus 1,4%).

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (plus 4,2%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (minus 73,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de cresterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (plus 0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice a inregistrat o reducere cu 1,2%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (minus 2,2%) comparativ cu cea a volumului importurilor (minus 0,3%).

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 868 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor