Ziare.com

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 miliarde lei, in scadere cu 3,9%

de Teodor Serban
Joi, 08 Aprilie 2021, ora 10:33

   

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 miliarde lei, in scadere cu 3,9%
Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 milioane de lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 3,9% fata de anul 2019, arata datele provizorii publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

"Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055.548,8 milioane lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 3,9% fata de anul 2019. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al-IV-lea din 2020 a fost de 327.352 milioane lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul al- IV-lea din 2019", se mai arata in comunicatul INS.

In ceea ce priveste datele ajustate sezonier, Produsul Intern Brut este estimat pentru trimestrul al-IV-lea din 2020 la 279.461,8 milioane lei preturi curente, in crestere cu 4,8% fata de trimestrul al III- lea din 2020 si in scadere cu 1,8% fata de trimestrul al -IV-lea din 2019.

"In anul 2020, dinamica PIB si cea a valorii adaugate brute nu s-au modificat in varianta provizorie (2) comparativ cu varianta provizorie (1). Volumul valorii adaugate brute a inregistrat modificari mai importante in: -comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,5 puncte procentuale), de la 95,3% la 94,8%; - Constructii (+0,3 puncte procentuale), de la 109.7% la 110%; - Industrie (+0,2 puncte procentuale), de la 90,7% la 90,9%; Volumul impozitelor nete pe produs nu a inregistrat modificari in varianta provizorie (2) comparativ cu varianta provizorie (1)", potrivit INS.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari mai mari ale contributiei la cresterea PIB in anul 2020, intre cele doua estimari, au inregistrat: formarea bruta de capital fix, de la +1,3% la +1,5%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 105,6% la 106,8%; exportul net (cu impact negativ asupra utilizarii Produsului Intern Brut), de la -1,4% la -1,6%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 133,2% la 139,7%.

"Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.

Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", se mai arata in comunicatul INS.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre stiri economice PIB Romania buget economie INS
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

POSTACUL Te-o va informeaza numai de bine ....hahahhaha

direct de malul lacului Helvetic ....nici un dubiu dupa postarea lui plina de patos de ....pupinc turist

 

Guvernul Citu a administrat mai bine economia romaneasca decat alte

tari,in conditiile pandemiei si ,mai ales,in conditiile catstrofale mostenite de la mafia PSD!Teo

 

Bravo Te-o , postac fidel si bine platit de Citu in persoana

shaorma o mananci dupa ce halesi haratul sau inainte ???


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor