Ziare.com

Romania celor 2 viteze: Regiunile care vor prospera si cele care se vor afunda in saracie

Marti, 01 Martie 2016, ora 12:09

   

Romania celor 2 viteze: Regiunile care vor prospera si cele care se vor afunda in saracie
Jumatate dintre regiunile cu un nivel de trai inferior mediei nationale isi vor continua declinul in urmatorii trei ani, in vreme ce alte trei regiuni din Romania se vor apropia de indicatorii medii de la nivel national, reiese din cea mai recenta analiza a Comisiei Nationala de Prognoza (CNP) in profil teritorial.

Dintre cele 21 de regiuni din UE cu un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor sub 50% din media europeana, patru se afla in Romania, regiunea Sud-Est avand un PIB pe cap de locuitor de 50% din media europeana, potrivit unui raport emis la finele saptamanii trecute de Comisia Europeana.

Trei dintre regiunile al caror nivel de dezvoltare se afla sub media nationala vor inregistra o accentuare a indicelui de disparitate, iar celelalte trei vor mai recupera din decalaj in urmatorii trei ani, reiese din prognoza CNP.

Situatia este similara si in ceea ce priveste alinierea castigului salarial mediu net lunar la media nationala.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Asadar, judetele din regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, vor inregistra in 2018 un indice de disparitate (diferenta dintre nivelul mediu al regiunii si nivelul mediu de la nivel national) de 94,4% in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul din 2015.

Unde se afla Romania in topul celor mai sarace regiuni din UE - raport Eurostat (Video)

In cazul regiunii Nord-Vest si a regiunii Nord-Est, scaderea va fi de 0,1 la suta.
Pe de alta parte, regiunea Sud-Vest Oltenia se va apropia cu 0,9 puncte procentuale de media nationala a PIB-ului pe cap de locuitor, regiunea Sud Muntenia cu 0,6 procente, iar regiunea Sud-Est cu 0,5 procente, potrivit analizei CNP.

Regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov, ambele cu un nivel de dezvoltare peste media nationala, vor consemna scaderi de 0,2 procente, respectiv 3,5 procente.

In ceea ce priveste evolutia salariilor, regiunile Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia se vor indeparta de media nationala, in vreme ce Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru se vor apropia.

Citeste mai departe despre CNP/ Romania celor "2 viteze": Trei regiuni se vor apropia in 2018 de nivelul mediu national de dezvoltare, iar alte trei se vor indeparta pe Curs de Guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor