Politica BCE, nou motiv de divergențe în Uniunea Europeană. Ce țări se opun Germaniei

Luni, 03 Iulie 2023, ora 08:49
1947 citiri
Politica BCE, nou motiv de divergențe în Uniunea Europeană. Ce țări se opun Germaniei

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat recent că susține noi majorări ale dobânzii de politică monetară în zona euro, pentru a tempera creșterile de prețuri.

Continuarea înăspririi politicii monetare în zona euro este susținută cu precădere de Germania, țară în care inflația refuză să intre pe o tendință descendentă.

De cealaltă parte, factori politici de la cel mai înalt nivel din Spania, Portugalia și Italia și-au exprimat public nemulțumirile legate de noi scumpiri ale costurilor finanțării, care amenință serios avansul economiilor europene.

”Inflația va rămâne mare”

”Inflația este astăzi prea mare și va rămâne așa pentru prea mult timp. Suntem hotărâți să o aducem înapoi la ținta noastră pe termen mediu de 2% în timp util.”, a declarat recent președintele BCE, ca argument pentru poziția sa vizând noi majorări ale dobânzii de politică monetară.

Ședința din iulie a consiliului guvernatorilor marchează un an de la prima majorare de dobândă operată de BCE, timp în care înăsprirea politicii monetare a adus o creștere a dobânzii cu patru puncte procentuale.

Vice-președintele BCE, Luis de Guindos, a declarat deja că ședința de politică monetară din iulie 2023 va marca o nouă creștere a dobânzilor, ciclu care s-ar putea să nu se încheie aici și să urmeze noi majorări.

”BCE nu a înțeles natura inflației”

Premierul portughez Antonio Costa a declarat însă recent că factorii de decizie ai BCE ”nu au înețeles în mod corespunzător natura inflației cu care se confruntă zona euro în prezent” și critică intențiile anunțate deja de a majora suplimentar dobânzile.

”Sperăm că, din septembrie, putem începe să reluăm o traiectorie de politică monetară care este mai adecvată pentru ceea ce este fundamental”, a spus premierul Portugaliei, observând necesitatea ”de a proteja condițiile de viață ale familiilor, capacitatea companiilor de a investi și a economiei să continue să crească și să genereze locuri de muncă care să genereze salarii mai bune.”

”Cred că nu a existat suficientă înțelegere din partea BCE cu privire la natura specifică a ciclului inflaționist pe care l-am avut și, de asemenea, nu a luat în considerare în mod corespunzător care sunt factorii care au alimentat această tensiune inflaționistă”, a spus Costa.

”Dacă nu obținem diagnosticul corect, atunci terapia rareori atinge ținta”, a insistat el.

La rândul său, vicepremierul italian Antonio Tajani, nemulțumit de anunțata înăsprire suplimentară a condițiilor financiare, a declarat că respectă BCE și independența instituției, dar ”este legitim să facem observații”.

”Am criticat – și nu de astăzi – unele alegeri făcute în lupta împotriva inflației, care derivă din costul materiilor prime, în timp ce în SUA provine dintr-o situație economică foarte favorabilă”, a spus Tajani, potrivit Bloomberg.

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a dat startul criticilor la adresa BCE, afirmând că Spania, care se află în zona euro, nu are nevoie de noi majorări ale dobânzilor.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica