Erste: Ratingul Romaniei, conditionat de alegerile din noiembrie

Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:03
1821 citiri
Erste: Ratingul Romaniei, conditionat de alegerile din noiembrie
Foto: Arhiva

Ratingul de tara al Romaniei ar putea creste abia dupa alegerile din noiembrie, se arata intr-un raport publicat de Erste Group, care detine BCR.

"In ciuda eforturile facute de a indeplini criteriile impuse de Fondul Monetar International, ratingul Romaniei ar putea creste abia dupa alegerile din noiembrie, din cauza ca nu se stie ce directie va urma consolidarea fiscala a acestei tari pana atunci", conform documentului.

In plus, specialistii Erste Group considera ca statele est-europene (ECE) nu vor fi afectate prea tare de inrautatirea crizei economice, care ar duce la cresterea dobanzii la obligatiunile guvernamentale.

Motivul prezentat de economistii austrieci este acela ca, pentru aceste tari, nivelul maxim al ratei de imprumut este mai ridicat fata de alte tari, iar natiunile est-europene se afla, in prezent, extrem de departe de acest punct.

De exemplu, Romania se imprumuta cu o dobanda medie de 5%, iar pragul maxim, adica nivelul de la care datoria externa ar pune o presiune extraordinar de mare pe finantele publice, este de 10,7%.

In comparatie, Marea Britanie se imprumuta la un nivel mediu situat putin sub 4%, iar cel maxim este de doar 5%.

In aceste conditii, statele est-europene au un spatiu de manevra mai mare decat cele din zona euro, daca criza datoriilor se va inrautati extrem de mult in urmatoarea perioada.

Pentru realizarea acestor calcule, analistii Erste Group au luat ca punct de referinta raportul dintre costurile cu dobanda pentru datoria publica si veniturile guvernamentale.

Raportul mai arata ca operatiunea de refinantare pe termen lung (LTRO), la trei ani, realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) a avut un efect stimulativ asupra tensiunilor din sectorul bancar european si a redus costurile aferente imprumuturilor pentru guverne nu doar in zona euro, ci si in ECE prin imbunatatirea sentimentului general.

Analistii Erste Group anticipeaza ca deficitul bugetar pentru statele din ECE, respectiv Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, va scadea de la 4,1% din PIB, cat a fost anul trecut, la 3,6% din PIB in 2012, in timp ce media pentru zona euro este estimata la 3,4% din PIB.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#rating Romania, #crestere rating Romania alegeri noiembrie, #rating Romania Erste, #dobanda obligatiuni Romania, #criza Europa , #rating
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
astept ca crin si ponta sa comenteze acest articol