Presa internationala - Fitch a retrogradat ratingul Spaniei

Sambata, 29 Mai 2010, ora 11:47
882 citiri
Presa internationala - Fitch a retrogradat ratingul Spaniei

Agentia de rating Fitch a anuntat vineri ca retrogradeaza datoria suverana a Spaniei din cauza perspectivelor incerte de crestere economica, fapt ce a avut ca prim efect impingerea euro in jos, iar dupa euro si pietele de actiuni din intreaga lume, pe fondul perspectivelor incerte ale economiilor europene.

In Statele Unite, indicele S&P 500 al celor mai importante 500 de companii americane, a scazut 1.1 procente la publicarea stirii, pierzand astfel din ceea ce recuperase in sesiunea anterioara, informeaza Reuters.

Pietele europene fiind deja inchise, presiunea de vanzare s-a pus pe euro, acesta pierzand aproape jumatate din ceea ce castigase in ultimele sesiuni contra dolarului american.

Anuntul Fitch urmeaza unui anunt similar, facut in urma cu o luna de zile de catre agentia Standard & Poor's, anunt prin care retrograda Grecia si Portugalia. Moody's, a treia agentie de rating, a mentinut pana in acest moment ratingul Spaniei la cel mai inalt nivel.

Fitch a retrogradat creditele pe termen lung acordate Spaniei, fapt ce poate creste costurile la care Spania se poate imprumuta de bani din pietele financiare crescand totodata si costurile de finantare, de mentinere, a creditelor actuale.

"Retrogradarea reflecta convingerea agentiei ca procesul de ajustare la un novel mai scazut datoriei sectorului privat dar si a datoriei externe vor reduce rata de crestere a economiei Spaniei pe termen mediu", a explicat Brian Coulton, din partea Fitch.

Spania si alte economii din zona euro se lupta in momentul de fata pentru reconcilierea nevoii de a reduce deficitul bugetar pentru a reusi sa convinga investitorii ca isi vor tine finantele publice sub control, avand totodata si miza de a reface cresterea economica dupa o lunga recesiune.

Joi, guvernul socialist spaniol a obtinut la limita majoritaea voturilor pentru implementarea noilor masuri de austeritate, care implica reduceri bugetare de 15 miliarde dolari prin reduerea cu 5 procente a platilor bugetarilor, inghetarea pensiilor si reducerea investitiilor guvernamentale.

Miza este reducerea deficitului de la 11.2 procente din PIB in 2009, pana la 6 procente in 2011 si 3 procente in 2013.

Constientizand impactul negativ al austeritatii, Elena Salgado, ministrul de finante spaniol, a redus vineri prognoza de crestere pentru anii urmatori, in ciuda faptului ca unii economisti inca privesc prognozele oficiale ale Spaniei ca fiind supra-optimiste.

Noile prognoze plaseaza cresterea economica a Spaniei la 2.5 procente in 2012, fata de 2.9 procente in estimarile initiale, si 2.7 procente in 2013, fata de 3.1 procente initial. Guvernul a redus deja prognoza pentru 2011 de la 1.8 procente la 1.3 procente. Se asteapta ca economia spaniola sa se contracte usor anul acesta.

Totusi, prognozele Fitch pentru cresterea economia a Spaniei sunt considerabil mai jos, estimand pentru anul viitor o crestere de doar 0.5 procente.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#rating Spania, #economie Spania, #economie zona euro, #criza europeana , #rating