Un Bau-Bau bantuie Europa: Agentiile de rating

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 08:40
2369 citiri
Un Bau-Bau bantuie Europa: Agentiile de rating
Foto: Arhiva

Nu este un secret faptul ca faimosul faliment al bancii americane Lehman a luat prin surprindere chiar si marile agentii de rating, care pretind ca simt pulsul la tot ce misca pe mapamond, in materie de economie.

De atunci, mapamondul se tot framanta, evenimentele nu lipsesc, pericolele ne pasc la tot pasul, dar agentiile nu fac, deocamdata, altceva decat sa produca oarecare valuri in jur si sa sufle in iaurt, cat le tin puterile.

Politica suflatului in iaurt se manifesta prin amenintarea ca multe state, dintre cele mai bine cotate, isi vor pierde in curand notatiile, iar prestigioasa agentie Standard & Poor's (S&P) a aratat deja cu degetul spre cateva din cele mai respectabile.

Era normal. Daca si in acest ceas al paisprezecelea, ar arata cu degetul tot spre Grecia sau Italia, agentia ar lasa impresia ca da note la nimereala, privind ca pisica-n catalog la propria ei misiune.

Observand ca unul din iaurturile in care sufla agentia in aceste zile este Franta, Le Figaro considera ca situatia creata conduce la trei concluzii, care merita un mic comentariu.

Politicienii sunt cu ochii pe cotatiile agentiilor

Politicienii sunt mult mai ingrijorati de cotatii, decat factorii de pe piata, desi normal era sa fie invers. Mediile de afaceri privesc notatiile agentiilor ca pe niste informatii, pe cand politicienii le socotesc avertismente.

Expertii constata ca nu totdeauna exista o legatura clara intre evaluarea unei tari si ratele dobanzii cu care acea tara se imprumuta pe piata de capital.

Concret, Franta, a carei cotatie AAA este amenintata astazi, obtine, in prezent, imprumuturi cu rate ale dobanzii situate la minime istorice. Chiar si Statele Unite obtin imprumuturi cu dobazi scazute, respectiv la acelasi nivel ca atunci cand nici nu indraznea cineva sa puna in discutie notatia maxima a acestei puteri.

Investitorii de capital nu sunt atat de naivi incat sa joace totul pe o singura carte, respectiv pe notatia agentiilor. Pentru ei, parametrii economici nu se pot rezuma la o simpla cotatie, iar solvabilitatea depinde de factori, cu care ei sunt mai familiarizati decat toate agentiile.

Pentru politicieni, notatia agentiei este cel mai bun criteriu de imagine. Ei se falesc in fata lumii intregi, daca poza apare reusita, si sunt dinainte pregatiti sa lupte cu adversarul, in cazul contrar.

Europa este una singura

A doua concluzie porneste de la faptul ca Standard & Poor's si-a formulat, recent, punctul de vedere, referindu-se la toate tarile din zona euro, simultan. Agentia sugereaza ideea ca ori exista o anumita coeziune intre toate statele europene, hotarate sa-si rezolvele problemele in bloc, ori nimic nu va depasi stadiul simplelor discutii si a summit-urilor.

Incep sa se estompeze efecte de genul Nord versus Sud, centru contra periferie, sau Germania impotriva tuturor. Au inteles agentiile, au inteles politicienii, dar si economistii sunt de acord ca, incorsetata intr-un mastodont ca zona euro, nicio tara nu poate iesi din criza de una singura.

Efectul in dezbaterile europene nu este de neglijat, cu atat mai mult cu cat problema incepe sa se extrapoleze la nivelul intregii UE, respectiv atat la tarile din zona euro, cat si cele din afara zonei.

Ar fi de neconceput ca intr-o parte a UE problemele sa se reglementeze prin efoturi comune, iar cealalta parte sa fie lasata de izbeliste. Evenimentele din ultima vreme demonstreaza ca factorii de raspundere ai Europei au luat in serios acest considerent.

Obsesia deficitului

Jurnalistul Pascal Canfin, analizand in La Tribune, cuvant cu cuvant, comunicatele Standard & Poor's, constata ca nicaieri nu se face referire la un deficit batut in cuie.

Se pare ca limitarea deficitului nu este un obiectiv care ar interesa agentiile de rating, cu atat mai mult, cu cat, in opinia lor, aceasta poate afecta interesele bancilor.

Exista o anumita justificare a pozitiei adoptate de agentii, sub aspectul misiunii lor, ca observatori. Dar evenimentele arata ca factorii politici nu s-au lasat speriati de agentii si de riscurile eventualei depunctari.

In aceste conditii, hotararile luate recent pot fi decisive petru imaginea agentiilor de rating.

Daca raman consecvente pozitiei adoptate, ele ar putea reduce ratingurile actuale, dar reusita actiunilor europene le-ar face sa se mai friga inca o data, si chiar definitiv, in ciorba.

Daca abandoneaza pozitia si intra in diapazonul unei alte optici, se vor dovedit oscilante - adica exact ce le lipseste ca sa piarda orice credibilitate, daca nu cumva au si piedut-o.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#agentii rating, #rating Franta , #rating