România, a 5-a rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în iunie

Joi, 20 Iulie 2023, ora 11:30
1910 citiri
România, a 5-a rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în iunie

După ce a coborât în lunile anterioare pe locurile 8-9 între țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate anuale ale inflației, România urcă pe cinci în luna iunie.

Deși ritmul de creștere a prețurilor în România s-a domolit semnificativ în 2023, în comparație cu 2022, declinul inflației este mai puțin puternic, în comparație cu alte membre ale blocului comunitar.

BNR a avertizat deja prin reprezentanții săi că inflația de bază rămâne la un nivel ridicat, ceea ce va face dificil procesul de revenire a avansului prețurilor la ritmul de dinaintea crizei energetice.

Germania, singura țară din UE în care a crescut inflația

Inflația medie din Uniunea Europeană a coborât la 6,4% în luna iunie, încomparație cu 7,1% în mai. Cu un an în urmă, în iunie 2022, nivelul era de 9,6%, anunță Eurostat.

La nivelul zonei euro, inflația anuală a scăzut în iunie la 5,5%, de la 6,1% în mai 2023. În iunie 2022 inflația în zona euro era de 8,6%.

Cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană au fost în iunie 2023 în Ungaria: 19,9%, Slovacia: 11,3% și Cehia: 11,2%.

Cu o inflație de 9,3%, calculată potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum, România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană, pe 4 situându-se Polonia, cu 11%.

În comparație cu luna mai 2023, inflația a scăzut în 25 de state membre UE, a rămas stabilă în Croația și a crescut în Germania.

Germania, motorul economic al Uniunii Europene și principalul partener comercial al României, a raportat o creștere a inflației anuale de la 6,3% în mai la 6,8% în iunie.

România, în pluton

România face parte din majoritatea de 25 de state în care inflația anuală a scăzut în iunie 2023 față de mai 2023, la 9,3% de la 9,6%.

Rata lunară a inflației consemnată în iunie în țara noastră a fost însă peste media europeană: 0,5% față de 0,3%.

Cele mai mici rate ale inflației în iunie 2023, față de iunie 2022, au fost consemnate în Uniunea Europeană în țări precum Luxemburg: 1%, alături de Belgia și Spania, ambele cu 1,6%.

Cea mai mare contribuție la inflația din Uniunea Europeană a fost adusă în iunie de alimente, alcool și tutun (+2,35 puncte procentuale), urmate de servicii (+ 2,31 puncte procentuale ), bunurile industriale non-energie (+1,42 puncte procentuale) și energie (minus 0,57 puncte procentuale).

În ultima Minută a ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR se precizează că, în ceea ce privește evoluțiile viitoare, rata anuală a inflației va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023.

Incertitudini și riscuri la adresa actualei perspective a inflației decurg totuși din reducerea suplimentară a livrărilor de țiței anunțată recent de către țările OPEC, dar și din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, au semnalat membrii Consiliului.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica