Romania a depășit cu 0,1% PIB-ul pe cap de locuitor din Ungaria. Problema e că foarte puțin din această valoare se întoarce către populație

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 11:24
8213 citiri
Romania a depășit cu 0,1% PIB-ul pe cap de locuitor din Ungaria. Problema e că foarte puțin din această valoare se întoarce către populație

Eurostat a confirmat faptul ca PIB-ul pe cap de locuitor din Romania ajunge la 20.000 euro, și depășește țări altădată mai puternice precum Ungaria.

„În acest moment, unul dintre obiectivele principale este să păstrăm un echilibru la nivel macroeconomic și să ne concentrăm pe cofinanțarea proiectelor europene. Pentru 2024, am prognozat să atragem peste 10 miliarde euro, dar și să realizăm o corelare a programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din bani europeni”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, o componentă importantă pe care este concentrat bugetul național o reprezintă îmbunătățirea condițiilor de locuire prin programul Anghel Saligny, unde bugetul crește de la 1,9 miliarde lei în 2023, la 4,6 miliarde de lei în 2024, pentru modernizarea a 2.250 km de drumuri, 150.000 branșamente individuale la apă-canalizare și 8.397 branșamente individuale la rețeaua de gaze naturale.

Potrivit datelor Risco.ro, PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% față de media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7 la sută. O diferență foarte mică, dar în favoarea României.

Cu alte cuvinte, a devenit oficial ca România a devansat Ungaria în cazul celui mai cunoscut indicator de dezvoltare, deși în ultimii nouă ani Ungaria a ajuns în mod constant la media de dezvoltare a UE (+8,5 puncte procentuale din 2013), economia românească a arătat o rată de convergență mult mai rapidă.

În 2013 era încă la 54,6%, pentru ca până în 2022, conform datelor revizuite, să se apropie de 77%, deci a realizat o îmbunătățire de 22,1 puncte procentuale, ceea ce este de 2,5 ori rata ungară.

În 2022, recuperarea României a fost și mai dinamică față de 2021: economia României a recuperat un dezavantaj de 2,9 puncte procentuale, în timp ce economia ungară a avut o recuperare de 1,8 puncte procentuale față de media UE.

Eurostat evidențiază faptul că din 2013, adică în 10 ani, economia ungara a reușit să realizeze a 11-a cea mai rapidă convergenta față de media UE, însă înaintea ei există doar economii concurente regionale, adică în timp ce economia ungara se apropie de media UE din punct de vedere al dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune.

Cehia, Slovacia și Slovenia sunt cele trei țări din regiune în care, din 2013, s-a atins un grad mai mic de convergență decât în cazul Ungariei. Drept urmare, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare), Ungaria este acum înaintea a doar cinci țări: Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria.

Deși România a depășit ușor Ungaria, problema e că mai nimic din plusul PIB-ului nu apare în calitatea vieții românilor, care rămân printre cei mai săraci europeni și se confruntă cu unele dintre cele mai mari costuri ale vieții din UE, dar și cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale taxării de pe continent, mai ales că autoritățile au crescut în mod repetat nivelul acestora, la intervale mai reduse decât spune legea pe care încearcă să o modifice prin ordonanțe de urgență.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica